VN straffen Liberia

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren unaniem besloten sancties aan Liberia op te leggen. De VN eisen dat Monrovia onmiddellijk ophoudt de Sierra-Leoonse rebellenbeweging RUF te steunen. Vorig jaar werd officieel bekend dat de regering van Charles Taylor wapens aan rebellen in het naburige Sierra Leone levert in ruil voor diamanten. De VN-sancties zijn een nieuwe versie van het wapenembargo zoals dat in 1992 tijdens de burgeroorlog van kracht werd. Ook gaat op 7 mei een embargo in op de export van diamanten en krijgen hoge functionarissen, onder wie Charles Taylor, een reisverbod opgelegd.

Het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen ECOWAS had twee maanden uitstel gevraagd om Liberia de gelegenheid te geven de eisen van de Veiligheidsraad in te willigen. De sancties gelden tot mei 2002, tenzij Monrovia alle militaire en logistieke steun aan het Verenigd Revolutionair Front (RUF) beëindigt en de op Liberiaans grondgebied aanwezige RUF-rebellen het land uitzet. Taylor moet ook druk uitoefenen op de rebellen om VN-waarnemers in Sierra Leone toe te laten. De VN willen voorts dat alle Liberiaanse vliegtuigen aan de grond blijven, iets wat Taylor na de bekendmaking van een VN-rapport vorig jaar al beloofde. Volgens dat rapport smokkelt Liberia jaarlijks voor tientallen miljoenen dollars aan diamanten uit Sierra Leone. Het RUF zou in ruil daarvoor genoeg wapens kunnen kopen om de guerrilla tegen de regering te financieren. Het RUF voert al jaren een terreurcampagne waarin het afhakken van ledematen van burgers onderdeel is van de oorlogstactiek.