Topeconoom Mussa weg bij IMF

Chef-econoom Michael Mussa van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) legt per juni van dit jaar zijn functie neer. Dit heeft het IMF gisteravond bekendgemaakt. Wie Mussa opvolgt, is nog niet bekend.

Mussa leidde de research-afdeling van het IMF sinds 1991, en was verantwoordelijk voor de economische prognoses en analyses van het IMF, die halfjaarlijks neerslaan in de World Economic Outlook. Hoewel Mussa geen reden gaf voor zijn aftreden, suggereerden IMF-medewerkers gisteren dat zijn vertrek verband houdt met een reorganisatie van het economisch onderzoek bij het Fonds. Er zal een aparte afdeling voor het analyseren en monitoren van de wereldwijde kapitaalmarkten worden gevormd, die het zwaartepunt zal worden binnen de organisatie. Mussa zou het daar niet mee eens zijn geweest.

Mussa, die tot september in functie blijft als adviseur van IMF-topman Horst Köhler, was een markante figuur bij het IMF die geen blad voor de mond nam. De meest recente kritiek op zijn optreden vond plaats aan de vooravond van de jaarvergadering van het IMF in Praag.

Hij zinspeelde toen openlijk op valuta-interventies om de destijds vallende koers van de euro te stuiten. Die interventies vonden twee dagen daarna plaats. Centrale bankiers waren boos dat hij het verrassingseffect in gevaar had gebracht. Mussa vocht twee jaar geleden ook een vete uit met de toenmalige chef-econoom van de Wereldbank, Joseph Stiglitz, die de IMF-receptuur voor de Azië-crisis bekritiseerde.

Mussa doorliep voor hij chef-econoom van het IMF was een academische loopbaan, en staat te boek als een buitengewoon getalenteerd econoom. In de jaren tachtig was hij een van de economisch adviseurs van de Amerikaanse president Reagan.