Tijdelijk verbod op dieren-evenementen

Alle evenementen voor vee en pluimvee, zoals markten, paardenraces, keuringen en shows, zijn gisteren door minister Brinkhorst (Landbouw) verboden. De minister wil daarmee het risico voorkomen van verspreiding van mond- en klauwzeer, dat tot nu toe nog niet in Nederland is gesignaleerd. Paarden, konijnen en kippen worden, evenals mensen, zelf niet ziek van het virus, maar kunnen het wel verspreiden onder evenhoevigen zoals varkens, schapen, geiten en runderen. Organisatoren van diermanifestaties kunnen een ontheffing krijgen als zij kunnen aantonen het risico op verspreiding van de ziekte uit te sluiten, zoals door ontsmettingsmaatregelen. Honden, katten en circussen vallen niet onder het verbod. Het ministerie van Defensie heeft alle openbaar toegankelijke oefenterreinen voorlopig voor het publiek gesloten.

Paardenraces waren in het Verenigd Koninkrijk woensdag weer toegestaan, maar gisteren meldden de autoriteiten weer 14 nieuwe gevallen van besmetting in Engeland en Schotland, waarmee het totaal komt op 96 sinds de uitbraak van de ziekte op 19 februari.

De Europese Commissie besloot gisteren alle veemarkten in de Europese Unie in de komende twee weken te verbieden en het vervoer van evenhoevige dieren te beperken. Runderen, varkens, schapen en geiten mogen alleen worden vervoerd tussen bedrijven onderling of rechtstreeks naar de slachterij. Grensoverschrijdende transporten moeten een dag eerder worden gemeld bij de overheden van de lidstaten. Daardoor wordt alle import en export zonder toestemming onmogelijk.