Succes in VS voor Van der Moolen

De beslissing van Effectenhuis Van der Moolen zich ook op de Verenigde Staten te gaan richten heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Effectenhuis Van der Moolen zet sterk in op de Verenigde Staten. Het wegvallen van de traditionele activiteiten op de Amsterdamse effectenbeurs dwingt het bedrijf zich steeds meer op New York en Chicago te richten. Daardoor komt inmiddels meer dan de helft van de omzet van het bedrijf uit de VS, zo blijkt uit de vanochtend door Van der Moolen gepresenteerde cijfers.

De winst van het bedrijf kwam (exclusief bijzondere baten en lasten) uit op 137,2 miljoen euro (302,3 miljoen gulden). De omzet steeg 88 procent naar 452,2 miljoen euro (996,5 miljoen gulden). De winst per aandeel groeide met 74 procent naar 11,22 euro, iets minder dan analisten hadden verwacht.

Uit de cijfers van vanochtend over 2000 blijkt dat het bedrijf op dit moment meer dan de helft van zijn omzet in de VS genereert. Hoe snel de expansie van het hoekmansbedrijf gaat illustreren bijvoorbeeld de cijfers uit 1997, toen de beurshausse nog in volle gang was. Door de haussse werd de winst van Van der Moolen dat jaar opgestuwd met 183 procent procent op naar 115 miljoen gulden.

Die cijfers verbleken echter alweer bij de winst die het bedrijf vorig jaar heeft gerealiseerd. Terwijl het vorig voor het eerst beduidend minder ging op de internationale beurzen.

Door de toegenomen activiteiten in de VS ondervindt Van der Moolen daar weinig last van. Voor de tweede helft van dit jaar overweegt het effectenbedrijf een notering aan de beurs van New York. Volgens directievoorzitter F. Böttcher eist die activiteit alle aandacht op van Van der Moolen, dat ook nieuwe handelsactiviteiten wil ontwikkelen op de beurzen van Amsterdam en Londen.

Op de Amsterdamse beurs was Van der Moolen met een koerssprong van 140 procent het afgelopen jaar de grootste groeier in de Midkap, na de AEX de belangrijkste beursindex op het Damrak. Ook vanochtend ging de koers van Van der Moolen in de Midkap weer omhoog. De koers van Van der Moolen steeg bijna zes procent op 110,50 euro.