Shell biedt op gasbedrijf Barrett in VS

De Koninklijke/Shell Groep heeft gisteren een bod van 2,2 miljard dollar gedaan op het Amerikaanse aardgasbedrijf Barrett. Als Barrett niet vóór komende zaterdag het bod accepteert, zal Shell een vijandig bod doen.

Dat heeft het Nederlands/Britse energieconcern gisteren bekendgemaakt. Het kleine, beursgenoteerde Barrett, met een jaaromzet van nog geen 400 miljoen dollar en gevestigd in Denver (Colorado), wint aardgas op het Amerikaanse vasteland en in de Golf van Mexico. Barrett heeft 200 man personeel in dienst en maakte vorig jaar een nettowinst van 68 miljoen dollar op een omzet van 376 miljoen dollar, voornamelijk gas en de rest olie.

Door de verdubbeling van de aardgasprijzen in de Verenigde Staten als gevolg van achtergebleven investeringen en toenemende vraag zijn bedrijven als Barrett een aantrekkelijke prooi voor Shell geworden, dat zegt zich meer en meer op aardgas te concentreren en minder op de winning van olie.

De vraag naar aardgas zal in de VS verder toenemen doordat er vooral in het westen van het land een tekort aan elektriciteitscapaciteit is, met name in Californië. Amerikaanse energieconcerns willen meer elektriciteitscentrales in de VS bouwen. Een groot deel daarvan willen ze op het relatief schone aardgas laten draaien.

Shell, het op één na grootste energieconcern ter wereld, biedt 55 dollar contant per aandeel Barrett, wat neerkomt op een overnamepremie van 24 procent voor de aandeelhouders als de slotkoers van 28 februari jongstleden als uitgangspunt wordt genomen, de dag voordat Shell Barrett benaderde. Dat brengt het totale bod op 1,8 miljard dollar. Omdat Shell ook de schulden van Barrett wil overnemen ter waarde van 400 miljoen dollar, komt het totale bod uit op 2,2 miljard dollar. Na de bekendmaking schoot de koers van Barrett gisteren in New York omhoog met 30 procent.

Het bod op Barrett is het derde bod dat Shell in betrekkelijk korte tijd doet. Eerder deze week wist het een deel van de gasdivisie van het Nieuw-Zeelandse Fletcher voor 1,03 miljard dollar in handen te krijgen (de rest gaat voor 0,64 miljard dollar naar het Amerikaanse Apache). En Shell is nog in een overnamepoging verwikkeld van de Australische gasproducent Woodside, waarop het 3,4 miljard dollar heeft geboden, een bod dat nog wacht op de goedkeuring van de Australische autoriteiten.

Gisteren stegen ook de aandelenkoersen van andere gaswinningsbedrijven in de VS. Beleggers denken dat deze bedrijven allemaal aantrekkelijke prooien van de grote energieconcerns zijn geworden.