Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over prijsstijgingen van schoenen en leerproductie als gevolg van de uitgebroken mond- en klauwzeer. Het vernietigen van de dieren heeft geleid tot een vermindering van de aanvoer van ruwe huiden en daardoor tot een prijsstijging van leer. Verder aandacht voor de jaarcijfers van de Nederlandse Spoorwegen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor een mogelijk nieuw onderzoek naar de ramp in 1994 met de veerboot Estonia in de Oostzee waarbij 852 mensen omkwamen. De Zweedse overheid houdt echter vast aan de conclusies uit het officiële rapport. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Vervolg op de affaire-Zorreguieta en de vraag of de tijd niet rijp is voor een ceremonieel koningschap. Verder aandacht voor de komende Franse gemeenteraadsverkiezingen en de kans dat Parijs in `linkse handen' komt en het feit dat we nu wel weten dat de euro er komt maar dat we daar psychisch nog niet aan toe zijn. Ned.3, 22.27-22.55u.

De achtste dag. Onder meer aandacht voor de hondenhater in de Dordtse wijk Sterrenburg. Dreigbrieven vielen in de bus bij hondenbezitters en vergiftigde leverworst werd in de bosjes gevonden. De maakster van de reportage komt de dader op het spoor. Ned.3, 23.50-0.15u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Reportage over een Groningse vossenjacht en een cursus vossenbeheer. Boeren, jagers en natuurbeschermers vrezen een vossenplaag omdat er door de nieuwe flora- en faunawet niet meer op vossen gejaagd mag worden. Ned.3, 19.00-19.30u.

Histories. Zie TV-vooraf. Afl.: Wilfried Martens. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Steeds meer Nederlandse elektriciteitscentrales gaan dicht omdat energiebedrijven goedkopere stroom uit het buitenland halen. Sceptici vrezen dat net als in Californië ook in ons land het licht kan uitvallen. Bovendien blijkt dat die goedkope importstroom vaak kernenergie is. Afl.: Stroom te koop. Ned.3, 21.17-22.00u.

Öko-Kuh und Fliessbandbulle. Reportage over het verschil tussen biologische veeteelt en de bio-industrie, aan de hand van de levensloop van twee kalveren die tweeënhalf jaar gevolgd werden. ARD, 23.00-23.45u.

Horizon. Over een omstreden behandelmethode om kinderen met ernstige gedragsstoornissen te helpen. De methode propageert strikte controle en wil dat de kinderen volledig van de buitenwereld worden geïsoleerd. Ze mogen niet in de buurt van hun ouders komen en gehoorzaamheid wordt beloond. Afl.: Taming the problem child. BBC2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Vurige tongen. Eerste aflevering van een achtdelige serie waarin o.a. cabaretier Marc-Marie Huibregts, presentatrice Annemiek Schrijver, journaliste Heleen van Royen en voorzitter van de Universiteit van Twente Frans Sevenstern reageren op tv-uitzendingen, radiofragmenten en artikelen. Ned.1, 21.37-22.22u.

Heilig vuur. Gesprek over het seksueel misbruik van verstandelijk gehandicapten door groepsleiders in zorginstellingen en een reportage over de 57-jarige activiste Mariëtte Moors die al twintig jaar bij de vliegbasis Volkel protesteert tegen de daar opgeslagen kernkoppen. Ned.1, 22.22-22.49u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen minister van Justitie Benk Korthals en een boer wiens veestapel in verband met de BSE-affaire is geruimd. RTL4, 22.45-23.45u. & herhaling RTL5, 0.10-1.10u.

MUZIEK

Lola da musica. Portret van de Engelse zangeres, songschrijver en bandleider Polly Jean Harvey. Zij geldt als een van de meest oorspronkelijke artiesten van het Verenigd Koninkrijk. Vorige maand trad zij in Paradiso op. Ned.3, 19.58-20.42u.

André Rieu: Meine schönsten Walzermelodien. Special met de Nederlandse violist en orkestleider André Rieu. ZDF, 20.15-21.15u.

SPORT

Voetbal. Live verslagen van de wedstrijden FC Kaiserslautern tegen PSV en bij RTL5 de Spaanse clubs FC Barcelona tegen Celta de Vigo in de kwartfinales van de UEFA Cup. Commentaar bij deze wedstrijd is van de bij de NOS vertrokken Hugo Walker (zie ook het artikel op p.11). SBS6, 20.25-22.35u. & RTL5, 20.55-23.30u.

FILM

. The War of the Roses (Danny DeVito, 1989, VS). Venijnige komedie over scheidend echtpaar Michael Douglas en Kathleen Turner (eerder samen kibbelend te zien in Romancing the Stone) dat elkaar het bloed onder de nagels vandaan haalt, met een ontsporende, atypische Hollywoodfilm als resultaat. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

Gorke trave (Zivorad 'Zika' Mitrovic, 1967, Duitsland/Joegoslavië). Drama met Irene Papas als concentratiekampgevangene die na de bevrijding als kroongetuige optreedt tegen de kamparts. ZDF, 0.15-1.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Gray Lady Down (David Greene, 1978, VS). Claustrofobische rampenfilm borduurt voort op het succes van The Poseidon Adventure: een reddingsteam moet de bemanning van de atoomonderzeeër van kapitein Charlton Heston zien te redden. BBC1, 0.45-2.30u.

A-ge-man (Juzo Itami, 1990, Japan). Satire van de regisseur van Tampopo volgt geisha die na de dood van haar echtgenoot achter de mannen aanzit. ARD, 0.45-2.40u.

Dumb Dicks / Detective School Dropouts (Filippo Ottoni, 1986, VS/Italië). Komedie met Lorin Dreyfuss en David Landsberg als onhandige privé-detectives. Morgen, SBS6, 13.50-15.20u., onderbroken door reclame.

His Kind of Woman (John Farrow, 1951, VS). Robert Mitchum speelt in deze avontuurlijke misdaadfilm een gokker die de grens wordt overgestuurd zonder te weten waarom. Ook met Jane Russell en een hilarische Vincent Price als voortvluchtige bandiet. Morgen, BBC2, 14.25-16.40u.