Selectie Muziek

Johannes Passion

Capella Figuralis, het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging geeft olv Jos Van Veldhoven uitvoeringen van de eerste versie van de Johannes Passion van J.S. Bach, in een reconstructie van Pieter Dirksen waarbij de verschillen bestaan uit het ontbreken van fluiten en een andere instrumentatie en harmonisering. 13 mrt 20u15 Grote of Sint Laurenskerk Alkmaar; 14 mrt 20u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 15 mrt 20u Bovenkerk Kampen; 16 mrt 20u30 Bavo Haarlem; 18 mrt 15u Oosterpoort Groningen; 19 mrt 20u15 Vredenburg Utrecht; 20 en 21 mrt 20u15 Waalse Kerk Amsterdam; 22 mrt Lambertuskerk Rotterdam.

Mondriaan Kwartet

Het Mondriaan Kwartet speelt in de serie `De kwartetten van Bartók' kwartetten van Leoz, Webern, Meijering en Bartók (Kwartet nr 6). 11 maart 14u15 Nieuwe Kerk, Den Haag.

Mozart en Salieri

Zettingen voor blazers van delen uit opera's van Mozart en Salieri, rivaliserende Weense componisten, zoals de film Amadeus liet zien, worden gespeeld door het ensemble Nachmusique op 13 maart 20u15 in de Pieterskerk in Leiden. De rivaliteit gaat nog door: het publiek mag de winnaar aanwijzen.

Zimmermann

De violist Frank Peter Zimmermann speelt het Vioolconcert van Elgar bij het Rotterdams Philharmonisch concert dat daarna olv Alexander Liebreich de Symfonie nr 2 van Brahms speelt. 9 mrt 20u15 Doelen Rotterdam; 12 mrt 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

Petkova

De in Nederland wonende Bulgaarse pianiste Marietta Petkova speelt Mozarts Pianoconcert KV 595 bij het Noord Nederlands Orkest olv Charles Olivieri Munroe. Verder op het programma: Movements van Keuris en de Derde symfonie van Rachmaninov. 15 mrt 20u15 De Oosterpoort Groningen; 16 mrt 20u15 De Harmonie Leeuwarden; 17 mrt 20u15 De Tamboer Hoogeveen.

Volharding

Het ensemble De Volharding speelt premières van muziek van Laman, Maarten Altena, Bollen, Douw en oudere werken van Kerstens en Andriessen. 13 mrt 20u30 De Rode Hoed Amsterdam; 15 mrt 20u15 Provadya Alkmaar; 17 mrt 15u Stedelijk Museum Amsterdam; 21 mrt 12u30 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht.

Misha Mengelberg Trio

Meesterimprovisator Misha Mengelberg treedt zowel 10 als 11 maart (21u) op in het Bimhuis met zijn New York trio. Altsaxofonisten Lee Konitz en Michael Moore zorgen voor het nodige solistische vuur.

Tubafestival

In het Muziekcentrum in Den Bosch wordt dit weekend een tweedaags tubafestival gehouden. Naast een jazzworkshop olv Melvyn Poore en een lezing over de ontwikkeling van de tuba, worden er werken ten gehore gebracht van Tjeerd Oostendorp, Boudewijn Tareskeen, Karlheinz Stockhausen, Melvyn Poore, Jonathan Harvey en Galina Oestvolskaja.

Overwater

Op zijn nieuwste cd brengt bassist Tony Overwater een hommage aan Oscar Pettiford, de legendarische bassist en cellist die in 1960 op 38-jarige leeftijd overleed. De melancholieke nummers ademen een minimum aan gekunsteldheid en een maximum aan sfeer uit. Met drummer Wim Kegel en rietblazer Maarten Ornstein staat Overwater tussen 13 en 17 maart op het podium van het Amsterdamse Pompoen. Op 15 en 16 maart speelt trompettist Eric Vloeimans mee.

Robbie Williams

The ego has landed. Popsongs door de enige Britse entertainer die de schoenen van Freddie Mercury kan vullen. 8 en 16 maart Ahoy, Rotterdam.

Blue Highways

Americana-festival legt de nadruk op doorleefde singer/songwriters uit de periferie van blues en country. Met Buddy & Julie Miller, Jimmy Dale Gilmore, Dave Alvin, Mary Gauthier, Kristi Rose, David Olney en enderen. 10 mrt Vredenburg, Utrecht.