Selectie Galerie

Houcine Bouchiba

De Tunesische kunstenaar Houcine Bouchiba maakt grote schilderijen die een Afrikaanse sfeer uitstralen. Volgens eigen zeggen wil Bouchiba, die zich eerder Afrikaan dan Arabier voelt, met zijn werken het verhaal van zijn jeugd vertellen. Op zijn expositie Smell of Desert in Galerie de Praktijk is te zien hoe de kunstenaar zijn kleurrijke doeken opbouwt uit decoratieve patronen. De in naïeve stijl geschilderde zwarte figuurtjes beelden steeds weer andere verhalen uit. 10 mrt t/m 14 april, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Benoît Hermans

Inspiratie voor zijn recente schilderijen deed Benoît Hermans op tijdens een reis naar Mali. Gevonden materialen, zoals foto's en restanten van amateurschilderijtjes, verwerkt de kunstenaar op een collage-achtige manier in schilderijen die Afrikaanse en Europese invloeden combineren. Afgebeeld zijn bijvoorbeeld landschappen met lemen hutjes, waarin zowel Afrikanen in lange gewaden als figuren uit classicistische schilderijen rondwandelen. T/m 1 april in Galerie Ferdinand van Dieten-dEendt, Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 11-18u.

Henk Schiffmacher

Onder de naam Hanky Panky is Henk Schiffmacher wereldberoemd als tatoeëerder van artiesten als de Red Hot Chili Peppers. Minder bekend is dat hij behalve met naald en huid ook werkt met doek en penseel. In Schiffmachers autonome schilderijen is de relatie met de toegepaste kunst van het tatoeëren nog wel duidelijk zichtbaar. Hij schildert in zeer uiteenlopende stijlen en zet zijn decoratieve figuren met vaste hand, in een keer op het doek. Vanaf 11 maart 15u t/m 20 april in de Soho Gallery, Javastraat 5, Den Haag. Di t/m vr 12-18u, za en zo 14-17u.

Opponenten

In de serie Opponenten die de Paraplufabriek in Nijmegen dit jaar organiseert, zijn steeds twee kunstenaars naast elkaar geplaatst die eenzelfde thematiek hebben, maar verschillen in beeldtaal of materiaalgebruik. Zo zijn de Portugees Joao Onofre en de Nederlander Raymond Cuypers beiden geïnteresseerd in gepassioneerde relaties tussen mannen en vrouwen. Maar terwijl Cuypers deze relaties in zijn schilderijen voorspiegelt als een extatische droom, schetst Onofre in zijn videowerk op voorhand al de problemen die zullen ontstaan tussen twee geliefden. T/m 1 april, Van Oldenbarneveltstraat 63a, Nijmegen. Do t/m zo 13-17u.

En verder

Foto's van Massimo Vitali t/m 21 mrt in Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, Amsterdam; tekeningen van Marcel van Eeden t/m 28 mrt in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; beelden en tekeningen van Joseph Semah t/m 4 april in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Jaap Hillenius t/m 28 april in Galerie Blom, Johan de Wittstraat 43, Dordrecht.