Selectie Films

O Brother, Where Art Thou

Losjes op de Odyssee gebaseerde muzikale road movie die zich afspeelt in het Mississippi-gebied tijdens de depressie. Achtste speelfilm van Joel en Ethan Coen brengt allerlei feiten en fantasieën over het diepe Zuiden samen in een postmodern sprookje waarin George Clooney met een knipoog op Clark Gable lijkt. Amsterdam: Pathé Tuschinski Arthouse, The Movies. Den Burg, Texel: Cinema Texel. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Groningen: Camera. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver. Middelburg: Cinema Middelburg.

The Circle

Jafar Panahi's met een Gouden Leeuw onderscheiden rondedans van vrouwen in Teheran, die praktisch elke burgerlijke vrijheid ontzegd wordt. In eigen land verboden, explosieve maatschappijkritiek krijgt allure door schijnbaar eenvoudige, abstracte vormgeving en overtuigend realisme. Amsterdam: Rialto.Den Haag: Haags Filmhuis. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster.

Code Inconnu

In zijn eerste Franse film, met een sterrol voor Juliette Binoche, beziet de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke Europa als een toren van Babel, waar de snel versmeltende (sub)culturen elkaar niet meer begrijpen. De vérreikende gevolgen van een incident in een straat in Parijs worden in een virtuoze puzzelvorm in kaart gebracht. Ook een film over de manier waarop film liegen kan. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Amerikaanse Taiwanees Ang Lee nam in China een romantisch sprookje op, als hommage aan een China dat nooit bestaan heeft. Verbijsterend knappe en gracieuze martial arts-film, waarin mensen kunnen vliegen, zweven, van dak naar dak springen en anderszins de zwaartekracht tarten. In meer dan 23 theaters.

Memento

Virtuoos Hollywooddebuut van de jonge Engelse regisseur Christopher Nolan vertelt achterstevoren hoe een man die zijn kortetermijngeheugen kwijt is (Guy Pearce) tot een in de openingsscène gepleegde moord gekomen is. Mooie, maar kille film speelt met de conventies van het genre van de film noir en roept vragen op over wat identiteit is, als je jezelf niet eens kunt vertrouwen. In meer dan 12 theaters.

En verder

Being John Malkovich Amsterdam: The Movies. Nijmegen: Lux; Dancer in the Dark in meer dan 13 theaters; High Fidelity Utrecht: Springhaver; Magnolia Amsterdam: Kriterion. Groningen: Pathé; Simon Mágus Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt; Small Time Crooks Den Helder: Cinema Zevenskoop. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Middelburg: Cinema Middelburg; Snatch Amsterdam: Pathé de Munt. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Utrecht: City/Movies; Wonder Boys Amersfoort: De Lieve Vrouw. Bergen op Zoom: Cinemactueel. Gorinchem: Roxy. Maastricht: Ciné K.. Nieuwegein: Plaza. Roosendaal: City.