RAE & CHRISTIAN

Mark Rae en Steve Christian zijn grote fans van zwarte muziek. Dat blijkt uit wat de musici op hun eigen Grand Central-label hebben uitgebracht en nog duidelijker uit Sleepwalking, de tweede cd die dit Britse duo heeft gemaakt. Die plaat wordt gered door de logische beslissing om ook daadwerkelijk met hun zwarte helden te gaan werken.

Vooral de twee nummers waarvoor soullegende Bobby Womack zijn vocalen per post heeft ingestuurd, zijn openbaringen van wat er allemaal mogelijk is als je de sample-technologie van deze twee blanke Britse dertigers verbindt met echt goede stemmen.

Ook `Hold Us Down', met Cedric Myton van de legendarische reggaegroep The Congos, is een zwoel meesterwerkje, dat maar heel zijdelings aan reggae doet denken.

Zo houden Rae & Christian hun eigen identiteit overeind, iets dat ook lukt in de al even pittige als sfeervolle instrumentaaltjes en in het nummer `Vai Viver A Vida' met de salsazangeres Tania Maria. Net iets minder geslaagd zijn de twee nummers die ze uitvoeren met de rapgroep The Pharcyde.

Opmerkelijk is ook het fraaie `Not Just Anybody', waarin Rae's nichtje Kate Rogers debuteert met een stem, die nog het meest wegheeft van die van een elfje. Het klinkt overigens als een bijna exacte kopie van `Earth Ship' van de jazzrockgroep Mahavishnu Orchestra, dat hier alleen sample-credits krijgt.

Dat laatste is niet de enige overeenkomst met `Massive Attack', dat immers door de jazzrockdrummer Billy Cobham is gesampeld en waar ook met verschillende gastvocalisten wordt gewerkt. Maar met zo'n mooie plaat als Sleepwalking hebben Mark Rae en Steve Christian hun plek onder de zon wel verdiend.

Rae & Christian: Sleepwalking (Grand Central Recordings 941.0030.020) dist. Play It Again Sam

    • Jacob Haagsma