Pure Feyenoorder

Hoger dan het tweede elftal is hij als speler nooit gekomen, maar toch was Guus Brox, die dinsdag op 83-jarige leeftijd overleed, een rasechte Feyenoorder.

Lid sedert de jaren dertig, bestuurslid sedert 1948, administrateur sedert 1959 en manager vanaf 1963. Hij maakte de gloriejaren mee zoals het behalen van de Europa Cup I in 1970 na de fraaie winst op Celtic en de verovering van de wereldbeker via het `brilletje van Joop van Daele' op het Argentijnse Estudiantes.

Brox, die in 1972 werd opgevolgd door Peter Stephan, heeft tegen één Feyenoorder altijd hoog opgekeken: voorzitter Cor Kieboom. De flair van Kieboom was iets waarvoor hij gaarne boog, zo goed als hij respect had voor de Weense charme van Feyenoordtrainer Ernst Happel.

Maar toch was Brox in veel opzichten een oernuchtere Rotterdammer, die altijd zocht naar praktische oplossingen. Dat hij niettemin ook bekendheid kreeg door de opmerking dat hij het stadion vol kon krijgen alleen al door samen met Coen Moulijn in de middencirkel een potje te klaverjassen, mag een romantische uitschieter worden genoemd.

1965 was een zeer geslaagd jaar voor zijn club, die toen de `dubbel' (landstitel en beker) veroverde. De betrouwbaarheid van Brox was spreekwoordelijk. Bestuursleden wilden nog wel eens wisselen, op de manager kon je staat maken. In zijn sobere kantoor zat een kleine, vierkante man de belangen van zijn club te behartigen.

Toen hij was opgestapt bleef Brox nog jaren de thuiswedstrijden van zijn club bezoeken. Toch was de manier waarop hij vertrok het enige minpuntje in zijn bestaan geweest. Er overheerste in Feyenoordkringen het gevoel dat hij zijn tijd gehad had. Brox heeft altijd met inzet en overtuiging de belangen van de club die onder zijn leiding een instituut was geworden, gediend.

De laatste jaren was voor hem een plaatsje op de eretribune van de Kuip gereserveerd. Hoewel hij door een heupprobleem moeilijk ter been was, stuurde hij zijn invalidewagentje nog regelmatig het stadion in. De recente topper Feyenoord-PSV liet hij aan zich voorbijgaan, omdat hij een heupoperatie moest ondergaan. In het Dijkzigtziekenhuis werd hij vervolgens getroffen door een maagbloeding. Dinsdag overleed hij.

    • Herman Kuiphof