Priestergraf in Egypte krijgt bescherming

Het door Nederlandse archeologen opgegraven graf van een Egyptische opperpriester wordt dag en nacht bewaakt. Nu wetenschappers van het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) en de Universiteit Leiden thuis hun opgravingen analyseren uit het priestergraf bij Sakkara uit de tijd van farao Achnaton (1353-1336 voor Christus), vereist de recente vondst permanente bescherming.

Maarten Raven, een van de leiders van de opgravingscampagne, zal er pas begin volgend jaar terugkeren.

Het Leidse onderzoek in Sakkara heeft tot doel documentatie te verwerven over de omvangrijke collectie van het museum. Sinds het begin van de negentiende eeuw is het RMO in het bezit van een verzameling beelden en reliëfs uit graven bij Sakkara.

De reliëfs uit het graf van generaal Horemheb (de hoogste legerofficier ten tijde van Toetanchamon, die later zelf farao werd) en de beelden van schatbewaarder Maya (de minister van Financiën tijdens de regering van Toetanchamon) en zijn vrouw Merit behoren tot de topstukken van de collectie.