Peperdure spreker Clinton mag niet worden geciteerd

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton komt maandag naar Nederland om captains of industry deelgenoot te maken van zijn ideeën over de toekomst.

Reshaping the future heet het evenement dat met hulp van een dozijn sponsors is georganiseerd in het Crowne Plaza Promenade Hotel in Den Haag. ,,Profiteer van deze unieke mogelijkheid de mening te horen van en te discussiëren met – nog steeds – een van de meest invloedrijke mensen ter wereld!'' juicht de speciale congreswebsite. De ondernemers betalen per stuk enige duizenden dollars voor het voorrecht van gedachten te wisselen met de oud-president.

Persvertegenwoordigers die hun belangstelling hebben getoond voor de bijeenkomst kregen deze week evenwel een minder opgetogen schrijven in de bus van het bureau KortewegCommunicatie uit Eindhoven dat de perscontacten coördineert voor het evenement. Meegedeeld wordt dat `Bureau Clinton' hen heeft verplicht een aantal ,,strenge regels te stellen met betrekking tot eventuele publicaties''. Er mogen ten eerste geen ,,persoonlijke citaten''van Clinton worden gepubliceerd, een integraal verslag van zijn key note speech is helemaal uitgesloten en publicaties moeten worden voorgelegd ter controle.

Ook moeten journalisten een formulier ondertekenen waarin zij zich bereid verklaren zich te ,,confirmeren aan de gestelde richtlijnen''. Voor het maken van foto's geldt een aparte creditatieprocedure en ,,het op geluidsband of in beeld vastleggen van het congres of delen daarvan is ten strengste verboden''. Nu is bekend dat Clinton ook in de Verenigde Staten het liefst optreedt in besloten vergaderingen, waarvoor hij minimaal 100.000 dollar vraagt.

De oud-president wordt gekweld door vragen over zijn besluit om op de allerlaatste dag van zijn presidentschap gratie te verlenen aan de op dat moment voortvluchtige miljardair Marc Rich.

Stephan Glerum, van KortewegCommunicatie, zei begin deze middag in een toelichting ,,niet precies de reden te weten'' waarom de regels zo streng zijn. ,,Sterker: ik kom net uit een vergadering waarin de regels verder werden aangescherpt. Het is nu helemaal onwerkbaar geworden voor de pers.''