NAVO laat troepen Servië toe

De NAVO-ambassadeurs zijn het vanochtend eens geworden over toelating van Joegoslavische troepen tot een bufferzone langs de grens met Macedonië, om zo het geweld van etnisch-Albanese rebellen in te dammen. Dit hebben NAVO-bronnen vanmiddag bevestigd.

Volgens een hoge NAVO-diplomaat mogen lichtbewapende `grensbewakingseenheden' van het Joegoslavische leger vanaf zondag een strook van ,,circa vijf kilometer breed en twee kilometer lang'' in. Het aantal Joegoslavische troepen dat de bufferzone in mag, moet nog worden bepaald in overleg tussen de NAVO en Belgrado. In het gebied roeren zich al enige tijd etnisch-Albanese extremisten. De opening van de strook bij de Macedonische grens maakt deel uit van een gefaseerde afschaffing van de hele, 300 kilometer lange bufferzone langs de Kosovaars-Servische grens, die in het zuiden eindigt op een zogenoemd drielandenpunt. Daar raken Macedonië, Servië en Kosovo elkaar. Vanaf 20 maart wordt een groter deel van deze bufferzone opengesteld voor Servische eenheden. De zone was verboden gebied voor hen sinds de NAVO-luchtcampagne van 1999.

Een hoge NAVO-diplomaat schatte vanmiddag dat ,,nog ongeveer 10 procent'' van de bufferzone intact blijft. Dit betreft onder meer het gebied in Zuid-Servië waar de Presevo-vallei in ligt. Daar zijn de spanningen hoog opgelopen door een andere groep etnisch-Albanese rebellen. Het is de bedoeling van de NAVO om later dit jaar ook dit resterende deel open te stellen voor Servische eenheden, als de situatie dit toelaat.

Volgens NAVO-diplomaten moet het NAVO-besluit worden gezien als ,,een teken van vertrouwen in Belgrado''. ,,Wij zijn tevreden over de stappen die Belgrado heeft gezet'', aldus een diplomaat. De Joegoslavische regering heeft toegezegd te kijken ,,naar de vervanging van commandanten die een slechte reputatie hebben'' en zware wapens terug te trekken, zegt een NAVO-diplomaat. De etnische-Albanezen zullen niet tevreden zijn met het NAVO-besluit, is de verwachting bij de NAVO. Dit weekeinde overlegt de speciale NAVO-gezant, de Nederlandse diplomaat Pieter Feith, met alle partijen.

    • Robert van de Roer