Minder postkantoren moeten deur sluiten

Postbedrijf TPG en de Postbank verminderen het aantal postkantoren die alle postdiensten aanbieden van 1.675 naar 878. Dit staat in een brief die staatssecretaris De Vries (Verkeer) vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. De ingreep is minder zwaar dan de aanvankelijke plannen (het nieuwe voorstel betekent een verhoging van 10 procent ten opzichte van het oorspronkelijke plan), maar nog steeds is sprake van een behoorlijke vermindering. Het plan zal in fasen, uiterlijk binnen vijf jaar uitgevoerd worden.

Het plan van Postkantoren (eigendom van TPG en de Postbank) om het aantal vestigingen met volledige postdiensten te halveren, stuitte in januari op kritiek van Kamerleden. Zij vreesden een verschraling van de dienstverlening, vooral op het platteland en benadrukten dat er geen concurrenten zijn om de ontbrekende diensten te vervullen. Postkantoren benadrukt dat het aantal verkooppunten juist wordt uitgebreid van 2.200 naar 3.100. Maar daaronder vallen ook de duizend supermarkten, boekhandels en sigarenwinkels die uitsluitend postzegels en briefkaarten verkopen. Volgens directeur M. Schölvinck van Postkantoren zullen de komende jaren steeds meer winkels en supermarkten worden ingeschakeld.

Schölvinck zegt dat de weinig voorkomende diensten die alleen nog maar in die 878 vestigingen gedaan kunnen worden, slechts 3 procent uitmaken van alle postdiensten. Deze zijn daarom niet rendabel. Postkantoren heeft nu nog ruim 400 kantoren in eigen beheer, de rest is ondergebracht in zogeheten postagentschappen en winkels. Volgens Schölvinck zal dit aantal eigen vestigingen de komende jaren nog sterk teruglopen. ,,Naar alle eigen kantoren met twee balies of minder moeten we kritisch kijken.'' Schölvinck verwacht dat hierbij honderden van de 4.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Gedwongen ontslagen sluit hij vooralsnog uit.

POST pagina 16

    • Esther Rosenberg