Merck verlaagt prijs aids-medicijn

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck heeft gisteren aangekondigd dat het de prijs van twee aids-remmers flink verlaagt. De prijsverlaging, die direct ingaat, geldt alleen voor ontwikkelingslanden.

Merck is een van de 39 farmaceutische bedrijven die een rechtszaak hebben aangespannen tegen de Zuid-Afrikaanse regering, omdat die toegang probeert te krijgen tot goedkopere medicijnen.

Merck maakte bekend dat het de prijs van de aids-remmende medicijnen Crixivan en Stocrin tot respectievelijk 600 en 500 dollar per patiënt per jaar verlaagt. Het zegt daarmee niet langer winst te maken op de medicijnen, hoewel de maatregel vooralsnog alleen geldt voor een niet nader genoemd aantal Afrikaanse landen onder de Sahara.

De prijzen duiken zelfs onder die van generieke aids-medicijnen zoals de Indiase producent Cipla die sinds kort op de markt brengt. Het besluit kan daarom uitgelegd worden als een reactie op het proces dat afgelopen week in Zuid-Afrika begon en als een poging om de eigen, door veel arme landen te duur geachte medicijnen concurrerend te houden.

Al in mei vorig jaar kondigden vijf grote farmaceutische bedrijven, waaronder Merck, aids-remmers en medicijnen tegen ziektes als malaria in Afrika goedkoper aan te zullen bieden. Met dat plan is tot op heden echter nauwelijks voortgang gemaakt. Veel ontwikkelingslanden klagen dat ze zich aids-remmende medicijnen tegen de huidige prijzen niet kunnen veroorloven, terwijl juist de Afrikaanse landen onder de Sahara het hardst getroffen zijn door de aids-epidemie. Volgens schattingen van de VN zijn zo'n 25 miljoen Afrikanen met hiv geïnfecteerd.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) kondigde gisteren aan dat het de Zuid-Afrikaanse regering steunt in haar streven om generieke medicijnen te importeren of zelf te laten produceren. Dat betekent echter niet dat de WHO partij kiest in de rechtszaak, aldus een woordvoerder.