Kroket voor dertien dollar

New York Today, de online uitgaansgids van The New York Times, classificeert NL, het eerste Nederlandse restaurant in New York, als Scandinavian. En inderdaad zijn New-Yorkers bepaald niet bekend met Nederland, laat staan met de Nederlandse keuken. The New York Times concludeert dat NL één belangrijk voordeel heeft boven andere restaurants: weinig Amerikanen hebben enig benul van wat de Nederlandse cuisine feitelijk behelst. Die onwetendheid zal met NL niet doorbroken worden.

Want niet alleen rekent NL de Surinaamse en Indonesische keuken voor het gemak ook tot de Nederlandse, de Hollandse pot is in dit restaurant bijzonder onhollands. Nou denk ik dat weinig New-Yorkers warm te krijgen zijn voor boerenkool met worst, frikadellen of een patatje oorlog. Maar de zelfs voor New-Yorkse begrippen prijzige haute cuisine van NL is wel het andere uiterste. Een (1!) kroket wordt hier – zonder mosterd – gepresenteerd op een bedje van gemengde sla en kost 13 dollar (31 gulden). De rijsttafel à 25 dollar bestaat uit vijf happen gele rijst, een minuscuul sateetje met smakeloze pindasaus, een paar flintertjes atjar tjampoer, vier stukjes kroepoek, een bakje rendang vlees dat te kort heeft gesudderd en in kokosmelk gesmoorde boontjes. Stroopwafels vind je in snippers terug in de – overigens zeer geslaagde – `stroopwafelparfait met oma's peertje' (de menukaart is zowel in het Engels als het Nederlands).

De gerechten verschillen nogal in kwaliteit: de hazenpeper met stamppot van rucola heeft een rijke volle smaak, de griesmeel crême brulée is voortreffelijk, maar de poffertjes zijn vlak en klef en de roti met kip smaakt alsof ,,he's been back and forth across the Atlantic several times'' zoals mijn Amerikaanse metgezel het uitdrukte.

Zowel de keuken als het interieur van het piepkleine en door het lage plafond enigszins benauwde restaurant, is pijnlijk modern. Tegen de achterwand prijkt een mozaïekportret van koningin Beatrix. Aan weerszijden van de ruimte staan over de lengte van het restaurant hoge oranje ribfluwelen banken. De tafeltjes zijn van gepolijst beton. Tot in de toiletruimte viert het Nederlandse design hoogtij: een gifgroene wasbak van Hella Jongerius, eronder een Brabantia pedaalemmer. Aan de muur hangt een beduimeld exemplaar van Peter van Straatens Zeurkalender.

Te oordelen naar een bezoek op een doordeweekse avond zijn het vooral Nederlandse toeristen en expats die de weg naar NL weten te vinden. Links en rechts van onze tafel ontwaren we landgenoten die een bijzonder on-New-Yorkse gewoonte importeren: roken aan tafel. NL blijkt een van de weinige New-Yorkse restaurants waar vrijelijk een sigaret mag worden opgestoken, dit tot ontsteltenis van de schaarse Amerikaanse bezoekers. Wil NL in New York overleven, dan zullen ze van dit `gedoogbeleid' moeten afstappen.

NL, 169 Sullivan Street, New York, (tussen Bleecker en West Houston Street). Inl 212-3878801 reserveren aanbevolen

    • Jeroen Bergeijk