Kleren kopen

Een man en een vrouw bestuderen de etalage van een kledingzaak. Ze besluiten naar binnen te gaan. Bij de entree zien ze een zwaar beschadigde ruit. Eenmaal binnen ontdekken ze dat het een Turkse kledingzaak is.

In een ontspannen sfeer past de man diverse shirts en broeken. Een kwartier later liggen er twee truien en een broek op de toonbank.

De radio brengt op de achtergrond het laatste nieuws. Er is onderzoek gedaan onder de Duitse jeugd: meer dan eenderde ziet de allochtonen liefst zo snel mogelijk vertrekken.

Het kille nieuwsfeit blijft hangen in de lucht. De vrouw spreekt haar verontwaardiging uit over het bericht. De verkoopster voelt zich verlegen met de situatie. Ze knikt slechts, woordeloos wordt er afgerekend. Na een uitwisseling van bedankjes verlaten ze de winkel. De beschadigde ruit roept nu ineens een heel andere associatie bij hen op.

    • Bas van Breevoort