KINDERAGENDA

Zeppelin

Het besturen van een zeppelin gaat natuurlijk niet zomaar, daarvoor moet je eerst een cursus volgen. En dat kan zaterdag en zondag 10 en 11 maart in het Ballon- en Luchtscheepvaartmuseum Zep/allon in Lelystad. De lessen duren een half uur; eerst is er de theorie en daarna een instructievaart van 10 minuten. Ook moet de `cursist' in een proef de radiografisch bestuurde model-zeppelin van een parcours laten `varen'. Na afloop krijgen de luchtschippers een diploma. De minicursus voor kinderen én ouders is gratis voor bezoekers van het museum en van te voren aanmelden is niet nodig. In het museum is ook de geschiedenis van de ballon- en zeppelingeschiedenis te zien aan de hand van foto's, films en attributen zoals manden en gondels van ballonnen.

*Bestuur een zeppelin in het Ballon- en Luchtvaartmuseum Zep/allon, Karperweg 12, Lelystad op 10 en 11 mrt van 10-17u. Toegang kinderen t/m 12 jaar ƒ10, vanaf 13 jaar ƒ12,50, CJP en 65+ ƒ8,50. Inl 020-4068000 of website www.aviodome.nl

Muziek

Schuif aan bij het megakoor en het symfonieorkest, zing Russische volksmuziek onder leiding van Sergé Latychev, do the didgeridoo, duik in de Rollercoaster Tycoon oftewel speel muziek geïnspireerd op de klanken uit het computerspel. Hou je van muziek of speel je een instrument, neem het dan mee en ga naar de Grote Muziekdag, zaterdag 10 maart vanaf 09u30 in de Rotterdamse Doelen, waar alles draait om muziek maken en ernaar luisteren. Voor jongeren vanaf 12 jaar (tot 20 jaar) zijn er zo'n 30 muziek, dans- en zangworkshops waar je aan mee kunt doen, van Zuid-Amerikaanse muziek tot Carnaval des Animaux voor 40 pianisten en toetsenisten bij pianohandel Rijken & De Langen. Vanaf 16 tot 18u laten alle deelnemers in een grote slotpresentatie horen wat ze die dag geleerd hebben.

*De Grote Muziekdag voor jongeren van 12 tot 20 jaar op 10 maart van 09u30-18u in De Doelen, Doelenplein, Rotterdam. Deelname ƒ25, kaarten aan de kassa van De Doelen 010-2171717.

Vliegenier

In 1927 vloog Charles Lindbergh als eerste piloot van New York naar Parijs en over zijn leven gaat de voorstelling Vliegenier Junior & De Lindberghvlucht op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 maart om 15u in het Amsterdamse Filmmuseum. Op een zolderkamer fantaseert Junior dat hij wegloopt van huis om in een grote stad zijn geluk te beproeven. Samen met een papegaai ontdekt hij een loods van een vliegtuigbopuwer en daar liggen oude krantenknipsels, een pilotenuitrusting van Charles Lindbergh en ook staat er Lindberghs beroemde vliegtuig The Spirit of St. Louis. Pim Muda speelt Junior, de muziek is van Paul de Munnik en tussendoor worden oude filmjournaalbeelden vertoond.

*Vliegenier Junior en de Lindberghvlucht van 9 t/m 11 maart om 15u voor kinderen vanaf 7 jaar in het Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam. Kaarten à ƒ12,50 of een knipkaart met 5 knipjes à ƒ30 (volwassenen 2 knipjes, kinderen 1). Res 020-5891400.

Holi Phagua

Het wordt weer lente en hindoes vieren het begin van de lente en het begin van het nieuwe jaar met Holi Phagua. Dat doen ze door op de laatste dag van het hindoestaanse oude jaar het slechte te verbranden. Op de eerste dag van het nieuwe jaar jaar besprenkelen de mensen elkaar met kleurige poeders en lekker ruikend water. In Museum de Dubbelde Palmboom in Rotterdam-Delfshaven is te zien hoe dat allemaal gaat. En voor kinderen van 6 tot 12 jaar worden woensdag 14 maart om 14u spannende verhalen verteld over Holi Phagua en koning Hamaakoes, zijn zus Holika en zoon Prahlaad.

*Spannende verhalen over Holi Phagua voor kinderen van 8 tot 12 jaar op 14 maart om 14u in museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam-Delfshaven. Toegang ƒ3. Res 010-2176738.

Sporen

's Ochtends is de beste tijd om naar sporen in de duinen te zoeken. Maar herken je ze? Welke is van een ree en welke van een vos? Zondagmorgen 11 maart om 10u is er een diersporentocht door de Kennemerduinen. In stukjes open zand, maar ook langs poeltjes en plasjes ga je ook samen met excursieleiders op zoek naar de verschillende diersporen en wie weet kom je de dieren zelf ook wel tegen. Neem ook een vergrootglas, sporenboek of verrekijker mee.

*Diersporenexcursie op 11 maart om 10u, verzamelen bij het informatiepaneel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland op de parkeerplaats van de PWN-ingang Koevlak van de Kennemerduinen. Toegang: dagkaart tot de Kennemerduinen ƒ2,50 en voor kinderen jonger dan 12 jaar kost zo'n kaart ƒ0,50. Inl 023-5411119

Kunstklub

,,Ik wou een paard tekenen, omdat dat één van mijn lievelingsdieren is. Ik vind paarden snoezig, vooral het snuiven van hun neus en het gezicht van het paard vind ik ook wel mooi''. In de Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht in Amsterdam hangt niet alleen het paard van Laura Schutte (8 jaar) maar ook de tekeningen, collages en andere kunstwerk dat kinderen tijdens de Kunstklub bij atelier Sanne hebben gemaakt.

*Expostie van de Kunstklub voor kinderen in de Openbare Bibliotheek, Prinsengracht 587, Amsterdam. Open ma 13u-21u, di, wo en do 10u-21u, vr en za 10-17u, zo 13-17u. Inl 020-5230900.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker