Kabinet van Sharon krijgt vertrouwen

Het Israëlische parlement heeft gisteren met 72 tegen 21 stemmen zijn vertrouwen uitgesproken in de regering van de rechtse premier Ariel Sharon, die is gekozen om een eind te maken aan de Palestijnse opstand.

Even tevoren had het parlement met 72 tegen 37 stemmen een eind gemaakt aan de negen jaar geleden ingevoerde rechtstreekse verkiezing van de premier, waardoor Sharon meteen de laatste gekozen premier is. Onder het nu afgeschafte systeem bleken de kiezers voor de premier op een kandidaat van een van de grote partijen te stemmen, maar voor het parlement op een sektarische groep. Dit leidde tot een proliferatie van kleine partijen en een versplinterd parlement waarmee de gekozen premier nauwelijks zaken kan doen. Sharon gaat nu ook regeren met zeven partijen die alle hun eigen belangen nastreven. Verwacht wordt dat de twee grootste partijen, Sharons Likud en de Arbeidspartij van ex-premier Barak, zullen profiteren van de maatregel.

Sharon onderstreepte gisteren in het parlement eens te meer dat ,,de hoogste missie'' van zijn regering is Israëls veiligheid te herstellen. Hij beloofde een ,,niet-aflatende strijd tegen geweld en terreur'', dat wil zegen de Palestijnse opstand. Maar hoe hij dat denkt te doen, zei hij niet.

De Palestijnen op hun beurt gaven de Israëlische autoriteiten de schuld van het geweld, dat sinds eind september 423 mensen het leven heeft gekost, in overgrote meerderheid Palestijnen. ,,De Israëlische regering kan een eind maken aan het geweld'', zei de Palestijnse parlementariër Ziad Abu-Zayyad, ,,door de economische belegering op te heffen en het geweld door het leger te laten ophouden''.

De Palestijnse leider, Yasser Arafat, heeft Sharon in een gisteren verzonden felicitatiebrief gevraagd de vredesonderhandelingen te hervatten ,,op basis van ondertekende akkoorden en het internationaal recht''. Dat lijkt een tegemoetkoming aan Israël. De Palestijnen hielden tot dusverre vol dat moet worden onderhandeld op basis van wat door ex-premier Barak is toegezegd. Sharon zei vanochtend dat hij Arafat zal ontmoeten ,,wanneer de tijd rijp is''. ,,Eerst moet de rust zijn hersteld, en dat is geen kwestie van een paar dagen'', zei hij.

De Israëlische politie heeft de verboden, anti-Arabische groep Kach toestemming gegeven om vanavond een plechtigheid te houden op het graf van de kolonist Baruch Goldstein die in 1994 29 biddende Palestijnen doodschoot bij het graf van de aartsvaderen in Hebron, een heilige plaats voor moslims en joden. Dat heeft de staatsradio bekendgemaakt. Het graf van Goldstein, dat een bedevaartsplaats voor joodse extremisten is geworden, ligt bij de toegang tot de joodse nederzetting Kiryat Arba, bij Hebron. Volgens de linkse Meretzpartij kan de plechtigheid nieuwe spanningen met de Palestijnen oproepen.