Internationaal

LONDEN

Als enige van de Europese beurzen kon de Londense aandelenhandel zich vanochtend optrekken aan de koerswinsten die gisteren op Wall Street werden geboekt. Telecombedrijf Vodafone, de grootste aanbieder van mobiele telefonie ter wereld, won 2 procent. De FTSE stond aan het eind van de ochtend op 6.034 punten, een winst van 0,5 procent.

FRANKFURT

De Duitse DAX-index daalde vanochtend onder invloed van winstwaarschuwingen uit de Verenigde Staten. Technologiebedrijf Siemens en softwarebedrijf SAP leverden in, respectievelijk met 0,78 en 1,17 procent. Rond het middaguur stond de DAX op 6.325 punten, een winst van 0,3 procent.

PARIJS

Na een technische storing opende de beurs in Parijs lager dan de slotkoers van gisteren. Technologiefondsen leverden in nadat telecombedrijf Alcatel een tegenvallende verkoop in het eerste kwartaal bekendmaakte. De CAC-40 noteerde aan het eind van de ochtend 5.497,3 punten, een winst van 0,25 procent.

TOKIO

Opnieuw waren politiek en onzekerheid over technologiefondsen de twee belangrijkste factoren van invloed op de Nikkei-index. Minister van Financiën Kiichi Miyazawa verklaarde dat de financiële situatie van Japan ,,op instorten'' staat en dat fundamentele hervormingen noodzakelijk zijn om de schuldenlast van het land te verminderen.

Technologie was gisteren niet in trek. Grote koerswinsten worden de komende tijd niet verwacht. Volgens een analist is investeren in aandelen op dit moment vergelijkbaar met ,,tegen een berg op klimmen tijdens een hevige storm''.

De Nikkei-index daalde bijna 0,6 procent naar 12.650,6 punten. De Hang-Seng index in Hongkong sloot 0,2 procent hoger op 14.209 punten. De belangrijkste graadmeter van de beurs in Australië daalde met ruim een half procent. De beurs in Zuid-Korea presteerde beter, met een stijging van de index van 1,87 procent.

NEW YORK

De invloedrijke analist Abby Cohen van zakenbank Goldman Sachs gaf gisteren het advies om aandelen te kopen, gezien de relatief lage koersen van dit moment. Na Merrill Lynch en Morgan Stanley Dean Witter was dat de derde poging van een zakenbank deze week om het vuur bij beleggers aan te wakkeren.

De Nasdaq sloot voor de derde dag op rij met koerswinst. De index sloot 0,9 procent hoger op 2.223.9 punten. De Dow Jones sloot 1,3 procent hoger op 10.729,6 punten. Uitzondering was internetbedrijf Yahoo dat de laagste koers sinds september 1998 bereikte na een winstwaarschuwing.