Huisarts Van Oijen in beroep

De huisarts Wilfred van Oijen gaat in beroep tegen het vonnis van de Amsterdamse rechtbank, die hem vorige maand veroordeelde wegens moord omdat hij de regels voor euthanasie niet in acht heeft genomen.

Volgens Van Oijens raadsman J. Seegers is de zaak ,,een dubbeltje op zijn kant'', omdat tussen moord en euthanasie geen juridisch alternatief bestaat. Van Oijen zelf gaf een hoger beroep weinig kans. Hij zei eerder ,,geen Don Quichot'' te willen zijn.

Van Oijen injecteerde in 1997 een bejaarde die in coma lag met een spierverslapper, vlak voordat zij een natuurlijke dood zou sterven. Omdat zij daarom niet had verzocht overtrad de arts de regels voor euthanasie. Omdat Van Oijen volgens de rechtbank ,,integer'' had gehandeld, kreeg hij geen straf voor de `moord' opgelegd.

Volgens persofficier S. de Klerk vindt het OM het niet meer nodig om in beroep te gaan: ,,Voor ons gaat het om een bewezenverklaring van euthanasie en schuldverklaring aan euthanasie. Wij vinden dit een gebied waar het heel belangrijk is dat de regels strikt worden nageleefd. En van het vonnis dat er nu ligt gaat voldoende waarschuwende werking uit.''

Gisteren verstreek de termijn voor een hoger beroep. Volgens Van Oijen heeft een reactie van Justitie de doorslag gegeven: ,,Mijn vrouw heeft minister Korthals persoonlijk om advies gevraagd. Ze vroeg ons uit te leggen hoe dat nou verder moest met ons allemaal, als dit vonnis blijft staan. Zou ik bijvoorbeeld nog vrij naar de Verenigde Staten mogen reizen?'' Justitie heeft haar daarop ,,nogal kortaf'' geantwoord dat antwoord enige tijd kost, waarmee de termijn voor hoger beroep verstreken zou zijn. ,,Omdat ik me niet nog verder wil laten beknotten, gaan we dus toch in beroep.''