Herstel winst bij bouwbedrijf Ballast Nedam

Bouwbedrijf en baggeraar Ballast Nedam heeft na een moeilijk 1999 in 2000 een forse winststijging behaald. De winst voor belastingen steeg van 10,6 miljoen euro in 1999 naar 34,5 miljoen euro (77 miljoen gulden) in het afgelopen jaar. Dat is een stijging van 225 procent. De nettowinst steeg met 139 procent naar 22,4 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter R. Kottman heeft het bedrijf ,,de opgaande lijn weer te pakken''. Voor het huidige jaar verwacht het concern een stijging van de winst van 20 tot 30 procent. In 2000 steeg de omzet met 5 procent tot 2,1 miljard euro (4,6 miljard gulden). Ook de orderportefeuille liet een stijging zien; die nam met 59 procent toe tot 2,7 miljard euro.

Met een winst van ruim 34 miljoen euro voldeed Ballast Nedam aan zijn eigen, naar beneden bijgestelde, verwachtingen. Een jaar geleden had de bouwer nog voorspeld dat het in 2000 een winst zou maken van 45 miljoen euro, maar later volgde de waarschuwing dat het slechts 32 miljoen zou worden.

Ballast Nedam kampt nog steeds met problemen in het Verenigd Koninkrijk, waar 30 procent van de omzet vandaan komt. De marge (het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) daalde van 0,6 procent in 1999 naar 0,2 procent in 2000. Winstmarges in de Britse bouw zijn laag, terwijl de risico's aanzienlijk zijn.

Ballast Nedam ondervond daarnaast in 2000 moeilijkheden met betalingen vanuit Saoedi-Arabië. Het bedrijf heeft een vordering uitstaan van 108 miljoen euro, maar gaat ervan uit dat deze binnen enkele weken voldaan wordt. Deze vertraagde betaling kostte Ballast Nedam ,,8 à 9'' miljoen euro.

In februari van vorig jaar werd verder in Indonesië een sleephopperzuiger aan de ketting gelegd. Het schip heeft drieënhalve maand vastgelegen, de onderneming schat de gederfde inkomsten op 450 duizend euro per week. Ondanks deze tegenvaller groeide de omzet van de baggerdivisie van Ballast Nedam met 16 procent.

De winst per aandeel kwam uit op 2,24 euro, tegen 0,94 euro in 1999. Als dividend wordt evenals in 1999 – 1,13 euro per aandeel voorgesteld. Beleggers reageerden vanochtend positief op de cijfers. Het aandeel Ballast Nedam behaalde met ruim 8 procent een flinke koerswinst en stond aan het einde van de ochtend op ongeveer 26 euro.