Gematigd optimisme bij beleggers

De stemming op de Amsterdamse beurs was vanochtend gematigd optimistisch. De AEX-index klom boven de 600 punten. Daarbij werden de winstwaarschuwingen uit de VS genegeerd.

De AEX-index nam vanochtend een voorzichtige sprong boven de 600 puntengrens maar dook binnen het half uur weer naar beneden. Gisteren kwam analist Abby Cohen van zakenbank Goldman Sachs met het advies aan Amerikaanse beleggers om te investeren in Amerikaanse aandelen. Op Wall Street had de oproep effect, zowel de technologiebeurs Nasdaq als de Dow Jones boekten gisteren koerswinst. Goldman Sachs was de derde zakenbank deze week die met een dergelijk advies naar buiten kwam.

Beleggers in Amsterdam keken niet op of om van de stijgende koersen in de VS. Alleen aandelen van ABN Amro en ING sprongen er vanochtend tussen de hoofdfondsen bovenuit. De koers van ABN Amro steeg tegen de middag met ruim 2 procent naar 23.25 euro, ING kwam met een stijging van 2,3 procent uit op een koers van 76,40 euro. ING werd mogelijk beloond voor versterking van de positie op de Poolse markt.

Verzekeraar Aegon kwam rond de middag met de jaarcijfers over 2000. Eerder op de ochtend werd bekend dat het concern een nieuwe overname in de VS op stapel heeft staan. Een divisie van het Amerikaanse warenhuisconcern J. C. Penney wordt voor ruim 3 miljard gulden overgenomen. Om de overname te kunnen financieren zal de verzekeraar nieuwe aandelen uitgeven. Dat verkleint de winst per aandeel. De koers van Aegon daalde daarop met 0,42 procent.

Chipmachinefabrikant ASM Lithography leverde aanvankelijk één procent in onder invloed van problemen bij de aankoop van het Amerikaanse bedrijf Silicon Valley. De autoriteiten in de VS vrezen voor de nationale veiligheid omdat het bedrijf apparatuur fabriceert voor spionagesatellieten. Kort voor de middag was de koers echter weer opgekrabbeld naar 27,58 euro, een winst van 0,3 procent.

De koers van modeconcern Gucci daalde nadat bekend werd dat het Amsterdamse gerechtshof een onafhankelijk onderzoek gelast naar mogelijk illegale beschermingsconstructies van het bedrijf om een overname te blokkeren. De Ondernemingskamer besloot daartoe naar aanleiding van klachten van concurrent LVMH. Gucci noteerde even na de middag een koers van 95,10 euro, een verlies van 0,73 procent.

Aannemer Ballast Nedam werd beloond voor een verhoging van de nettowinst met 139 procent naar 22,4 miljoen euro. De omzet steeg slecht met 5 procent van 2,0 naar 2,1 miljard euro. De koers van het aandeel steeg in de loop van de ochtend met ruim 8 procent naar zesentwintig euro.