`Feminisme en hoofddoek kunnen best samengaan'

Ciska Dresselhuys, hoofdredacteur van het feministisch maandblad Opzij, is geen haar beter dan de ,,witte mannen'' wier positie zij altijd heeft willen evenaren.

Dat zegt Fatima Elatik, raadslid voor de PvdA in Amsterdam en bekend hoofddoek-draagster. Elatik reageert op een uitspraak van Dresselhuys in De Volkskrant van vandaag. Dresselhuys, die ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag als boegbeeld van de vrouwenbeweging is geportretteerd (,,Ik zit aan de top''), legt in het stuk uit waarom feminisme volgens haar niet cultureel gebonden is, en zegt: ,,redactrices met een hoofddoek komen er bij Opzij niet in''.

Evenals Elatik vindt Hatice Can-Engin van het Inspraak Orgaan Turken ,,het zorgwekkend dat Dresselhuys alle hoofddoekdragende vrouwen afschrijft voor de emancipatiebeweging. Er zijn veel allochtone vrouwen met een hoofddoek én ambitie. Er zijn ook jonge meisjes die een hoofddoek dragen, juíst om te tonen dat ze geëmancipeerd zijn''.

Een woordvoerder van de Commissie Gelijke behandeling zegt desgevraagd over Dresselhuys dat zij ,,iemand mag toetsen op het onderschrijven van de feministische doelstellingen van Opzij''. Maar als ze alleen afgaat op een hoofddoek en verder niet toetst, is volgens de commissie ,,de kans groot dat mevrouw Dresselhuys in strijd met de wet handelt''.

Fatima Elatik nodigt Dresselhuys uit ,,om op Amsterdamse hogescholen en universiteiten te komen kijken, dan zie je wat `de hoofddoekjes' er daar van terecht brengen.'' Dresselhuys moet loskomen van haar jaren '60-mentaliteit, zegt Elatik. ,,Hoofddoekje? Verbrand je bh maar.''