FC Kaiserslautern, een historische club die angst inboezemt

PSV treft vanavond in de kwartfinales van de UEFA Cup een ander FC Kaiserslautern dan drie jaar geleden. Maar de keepers Waterreus en Lodewijks zijn die confrontaties in de Champions League vast niet vergeten.

PSV-doelman Ronald Waterreus wordt niet graag herinnerd aan zijn optreden tegen FC Kaiserslautern, drie jaar geleden in de Champions League. Zijn collega Patrick Lodewijks denkt evenmin met vreugde terug aan de korte tijd dat hij op de Betzenberg in het doel mocht staan. Voor de huidige Volendam-keeper Wilburd Need werd het in oktober 1998 een gedenkwaardige avond, zij het dat de toenmalige derde doelman van PSV wel drie keer werd gepasseerd. Angstvallig zullen Waterreus en Lodewijks vanavond de arbitrage volgen als het weer gaat spoken in het knusse stadion van Kaiserslautern.

Het cruciale moment in de thuiswedstrijd van PSV tegen de huidige nummer vijf uit de Bundesliga was een kopbal van spits Rische, die door Waterreus al dan niet voor de doellijn werd gekeerd. De Franse assistent-scheidsrechter deed aanvankelijk of zijn neus bloedde, maar de toenmalige PSV-aanvaller Khokhlov was zo vriendelijk om de bal over de zijlijn te spelen. Daardoor kon de arbiter met zijn assistent in conclaaf en na felle Duitse protesten kreeg Kaiserslautern toch een doelpunt én de 2-1 zege in de schoot geworpen. Waterreus ontpopte zich helemaal als de schlemiel van de avond, toen hij ook nog een gele kaart incasseerde, waardoor hij voor de return werd geschorst.

Reserve Lodewijks mocht op de Betzenberg echter al snel inrukken, toen hij ten onrechte uit het veld werd gestuurd na vermeend hands buiten zijn strafschopgebied. Bibberend maakte de onbekende Need een kleurloos debuut en PSV was na de 3-1 nederlaag uitgeschakeld voor de Champions League. Maar ook de doelman van Kaiserslautern is vanavond gebrand op eerherstel, al zal Georg Koch zijn voormalige concurrent Waterreus vermoedelijk niet hebben uitgenodigd om herinneringen op te halen aan hun kortstondige samenwerking bij PSV. Koch heeft dit seizoen al afgerekend met zijn grootste vijand, Dick Advocaat, tegenwoordig coach bij Glasgow Rangers.

Tot op de dag van vandaag weigert Koch dieper in te gaan op zijn snelle vertrek uit Eindhoven in 1997, toen de van Fortuna Düsseldorf overgekomen doelman vluchtte naar Arminia Bielefeld. Niet zijn rivaal Waterreus, maar coach Advocaat was volgens Koch verantwoordelijk voor zijn echec bij PSV. De verhalen over zijn heimwee naar Duitsland en bedreigingen aan zijn adres waren overdreven. ,,Advocaat heeft een hekel aan Duitsers'', luidde de beschuldiging van Koch. ,,Bovendien heeft Advocaat een zwak karakter, want hij is niet eerlijk tegen mij geweest. Ik wil die man nooit meer zien.''

Koch ontmoette zijn kwelgeest dit seizoen nog twee keer en glorieuzer kon een revanche niet zijn. Kaiserslautern kegelde de Rangers uit het UEFA-Cuptoernooi door een 3-0 zege in eigen huis. Volgens de huidige Teamchef Andreas Brehme solliciteert zijn doelman naar een plaats in het Duitse elftal. ,,Ik zal mijn vriend Rudi Völler eens bellen met het verzoek Koch eindelijk een kans te geven.''

De vedette van Kaiserslautern, de even geniale als omstreden spelmaker Mario Basler, voelt op 32-jarige leeftijd ook wel voor een rentree in de nationale ploeg. Maar met zijn grote mond bracht `Super Mario' bondscoach Völler op voorhand in verlegenheid. ,,Sinds de tijden van Sepp Herberger heeft een bondstrainer zich nooit meer op de Betzenberg vertoond, dat zal nu dus ook wel niet gebeuren.''

De tijden van de legendarische spits Fritz Walter, naar wie het stadion van Kaiserslautern is vernoemd, zullen inderdaad niet snel herleven in Rheinland-Pfalz, land van de wijnen en de delicatesse Zaumagen, varkensmaag. Vijf spelers van Kaiserslautern, onder wie de broers Fritz en Ottmar Walter, maakten deel uit van de Duitse selectie die in 1954 de wereldtitel veroverde. Toch ligt de bijzondere prestatie van de Rote Teufel in 1998 verser in het geheugen en trainer Brehme staat dan ook nog in de schaduw van zijn voorganger Otto Rehhagel, die in oktober 2000 werd ontslagen.

Onder leiding van `Der Macher' Rehhagel, promoveerde het in 1996 gedegradeerde Kaiserslautern een jaar later meteen weer naar de Bundesliga om vervolgens in '98 de landstitel op te eisen, een unicum in het Duitse voetbal. De Zwitserse strateeg Ciriaco Sforza zette toen nog de lijnen uit op het middenveld en uitgerekend die aankoop van Rehhagel gaf een jaar later het sein voor een opstand tegen de gevierde trainer. Vijf maanden geleden viel het doek voor Rehhagel, toen het intern verdeelde Kaiserslautern een grijze middenmoter was geworden. Sinds de voormalige linksback Brehme aan het bewind is, krabbelt de club in het voetbalgekke Kaiserslautern weer overeind.

`Die Lauterer' zullen de impulsen van de geblesseerde, Franse artiest Djorkaeff node missen. Het is niet aannemelijk dat de 40-jarige Brehme zijn zaterdag tegen Energie Cottbus geslaagde experiment met Basler als libero vanavond zal herhalen. De arrogante, kettingrokende Basler heeft zichzelf al een plaats op het middenveld toebedeeld. De Duitse club met een budget van honderd miljoen D-mark snakt immers naar Europees succes. Ook de halve finale in de UEFA Cup in 1982 dateert alweer uit een grijs verleden.

    • Robèrt Misset