ETEN IN HET DONKER

Het was de bedoeling dat er in het Franse televisieprogramma Le goût noir door de twee gasten en de twee presentatoren, psychiater Gérard Miller en de blinde journaliste Sophie Massieu, gegeten zou worden. In een volstrekt donkere studio spraken zij, ongemakkelijk op zijn Japans gezeten op kussens aan een lage tafel, over het onderwerp schoonheid. Een infraroodcamera registreerde het gesprek. De kijkers zagen hoe moeilijk het is om te eten en te drinken als je niets ziet. Als je niet weet wat er op je bord ligt valt het niet mee om je bestek goed te hanteren. En het bijschenken van wijn in een half leeg glas lukte niet zonder het omgooien van de fles. Omdat het vooral bij praten bleef hadden ze net zo goed het licht aan kunnen doen.

Want over ,,proeven in het donker'' werd niet gerept. Eten in het donker is volgens de Libération een trend aan het worden. In Zürich kun je in een tot restaurant verbouwde Lutherse kerk in het donker eten. `Blindekuh' is een commercieel restaurant dat wordt gerund door enkele zienden en 15 blinden, onder wie een kok. Het bedienend personeel heeft belletjes aan de voeten om tegen elkaar opbotsen te voorkomen. Er is zoveel belangstelling dat je 3 maanden van te voren een tafel moet reserveren. Er kunnen 60 mensen tegelijk eten. Binnenkort wordt ook in München een Blindekuh geopend. En ook in Parijs zoekt men naar financiers voor een Goût Noir-restaurant. Het adres van Blindekuh in Zürich is: Mühlebachstrasse 148. (www.blindekuh.ch) Vandaag gevulde kip. Bereiding: Verwarm de oven voor op 180° C. Snipper de gepelde ui. Ontpit de dadels en snijd ze evenals de abrikozen in stukjes. Snijd de geschilde appel in grove stukken. Verwijder het klokhuis. Meng vruchten, noten, specerijen en citroenschil door elkaar en vul de kip met dit mengsel. Maak de opening dicht met een cocktailprikker. Smeer de kip in met olijfolie en strooi zout over de kip. Leg de kip in een ovenschaal waarin een klontje boter is gelegd. Braad de kip in circa 50 minuten in de oven gaar. Roer 2 eetlepels citroensap door het braadvocht. Eet bij dit gerecht bijvoorbeeld couscous of rijst of bulghur.

    • Anne Scheepmaker