De terugkeer van `Komt dat schòòòòòt!'

Na een afwezigheid van een jaar maakt Hugo Walker (67) vanavond bij RTL5 zijn rentree als voetbalcommentator. Lacatùùùùùùùùs is terug.

Liefhebbers hebben hem gemist, de voetbalcommentator met het bronzen stemgeluid en het karakteristieke repertoire. Vanavond, na een afwezigheid van bijna een jaar, keert hij terug in de rol die hem op het lijf geschreven is: die van de enthousiaste voetbalcommentator. Als vanouds uitgerust met een geheel eigen genre, met one-liners als ,,Keepertje, keepertje toch'', ,,Gaan we kijken of-ie ook een linker heeft... Heeft-ièèèèè!'' tot het inmiddels beroemde ,,Komt dat schòòòòòòt!''

Hugo Walker (67) is dus terug. Op RTL5 voorziet de freelance-journalist het UEFA-Cupduel Barcelona-Celta de Vigo vanavond van commentaar. Zijn rentree is vooralsnog eenmalig, maar: ,,Het is niet uitgesloten dat ik in toekomst vaker voor RTL achter de microfoon ga zitten. Maar eerst maar eens afwachten hoe het vanavond verloopt.''

Vraag is natuurlijk of de kijker vanavond weer kan genieten van een stroom aan `Walkertjes', zoals zijn taalvondsten inmiddels zijn gaan heten. ,,Ook dat is afwachten. Ik denk d'r niet over na, zo van: en nu ga ik eens even `Komt dat schot!' roepen. Ik flap het er gewoon uit. Dat werkt het beste. Wie te veel nadenkt achter de microfoon, is verkeerd bezig.''

Na een dienstverband van 32 jaar kwam vorig voorjaar een abrupt einde aan de samenwerking tussen de populaire voetbalcommentator en 's lands bekendste sportrubriek. Bij het EK in België en Nederland, zijn laatste toernooi voor de NOS, kreeg Walker van de leiding van Studio Sport (lees: regisseur Martijn Lindenberg) `slechts' twee wedstrijden (Joegoslavië-Slovenië en Roemenië-Engeland) toegewezen. Daarop hield hij, zwaar teleurgesteld, de eer aan zichzelf.

Spijt van die beslissing heeft Walker niet, ook al ,,kriebelde het de laatste maanden wel'' bij Walker en bleek Joegoslavië-Slovenië (3-3) bij nader inzien een van de spectaculairste duels van het toernooi. ,,Maar het ging mij om het principe: twee duels vond én vind ik domweg te weinig, gelet op wat ik in het verleden toebedeeld kreeg bij een groot toernooi. Dat jonge jongens als John van Vliet en Jeroen Grueter het vak moeten leren, begrijp ik. Maar niet over de rug van Walker.''

Zijn fans waren razend over de `uitsluiting' van de cultheld. Op internet riep Walkers fanclub, Komt dat schòòòòòt! geheten en een paar jaar geleden opgericht door Groningse studenten, op tot protest. Zonder resultaat, al ontving de hoofdpersoon een stroom aan reacties van sympathisanten. Als tegenprestatie verzorgt Walker binnenkort op de lokale radio het commentaar bij FC Groningen-Vitesse. ,,Inmiddels werken die jongens werken daar. Nu is het mijn beurt om wat terug te doen.''

Het gekrakeel op de burelen van Studio Sport, waar de afgelopen maanden de ene na de andere medewerker opstapte, volgde Walker vanaf de zijlijn. ,,Ik ga niet natrappen, zo zit ik niet in elkaar. Martijn Lindenberg is een topregisseur, maar schiet op het communicatieve vlak te kort. Laten we het er verder maar op houden dat dit onder Kees Jansma (oud-chef Studio Sport, red.) nooit was gebeurd.''

Nee, liever praat Walker over zijn favoriete voetbalclub, eersteklasser AFC uit Amsterdam. Elke zondag staat hij – met sigaar – langs de lijn of zit hij urenlang in de kantine – met sigaar – te kaarten. Enthousiast: ,,We staan momenteel bovenaan en maken goede kans op promotie. Het zou aardig zijn als u daar even melding van zou maken.''

    • Mark Hoogstad