CANNABIS

Cannabis (hiernaast is een model van het molecuul afgebeeld) is in Europa de meestgebruikte drug.

Marihuana De (vrouwelijke) toppen van de plant cannibis sativa bevatten de sterskte concentratie THC: delta-9-tetrahydrocannabinol, de werkzame stof. In geval van schaarste kunnen ook bladeren en takken van de vrouwelijke hennepplant gerookt worden.

Een van de oudste bekende medicijnen en genotmiddelen. Vroeger gebruikt als pijnstiller, slaapmiddel en bij astma, hoestaanvallen, reumatiek, migraine, kramp en menstruatieklachten. Voorstanders van medicinaal gebruik (mediwiet) willen het voorschrijven als pijnstiller, om misselijkheid bij chemotherapie te onderdrukken, bij staar, dementie, seniliteit of Alzheimer.

Duur werkzaamheid hangt af van dosering. Een uur tot enkele uren.

In Nederland is het bezit van marihuana niet legaal, maar wordt bij justitieel besluit van 1976 niet vervolgd in hoeveelheden lager dan 30 gram.

In vrijwel geheel Nederland verkrijgbaar in gespecialiseerde coffeeshops, soms in kroegen of bij huisdealers. Prijzen variëren van 7 tot 20 gulden per gram, naar gelang de kwaliteit. Coffeeshops mogen sinds 1997 maximaal 5 gram per transactie verkopen.

Gedroogde toppen worden meestal puur of met tabak gerookt (blowen) in een van een kartonnen filter voorziene sigaret (joint, voorheen stickie). Puur vaak in hasjpijp of waterpijp (chillum, bong) gerookt, die te koop zijn in winkels voor drugsparafernalia (headshops), smartshops of coffeeshops.

Ook in eet- en drinkbare vorm te nuttigen; in thee, spacecake, koekjes en wat al niet. De THC begint dan pas na een uur te werken, waardoor gebruiker niet weet hoeveel hij binnen krijgt.

Werking is in de regel ontspannend. Intensivering zintuigelijke ervaring, dromerige stemming, ongericht associatief denken. Een vreetkick, een zucht naar met name zoetigheid, is zeer gebruikelijk. Droge mond, spanning rond lippen zijn gebruikelijke bijverschijnselen. Bij hoge dosering is marihuana mild hallucinogeen, maar ook paniek, paranoia, depressie, trillingen, zweten, misselijkheid kunnen optreden. Dat is deels te ondervangen met vitamine-C, chocolade, druivensuiker, jus d'orange.

Door hoog percentage teer is marihuana slecht voor de longen. Het middel is niet verslavend, maar bij frequent gebruik wel gewoontevormend. Dat wekt een leefpatroon in de hand dat gekenmerkt wordt door lusteloosheid, dagdromen, gebrek aan initiatief, verwardheid. (Tijdelijk) verval van het kortetermijngeheugen treedt op bij veelvuldig gebruik.

Therapie tegen afhankelijkheid van cannabis is een groeisector in de Nederlandse drugshulpverlening.

Hasj Gewonnen door het stuifmeel en de hars van de toppen en bladeren van de marihuanaplant te zeven en samen te persen in blokken. Minder geurig en omvangrijk en daarom eenvoudiger een grens over te smokkelen dan marihuana. Te koop in coffeeshops. Prijs: 7 tot 20 gulden per gram. Zie voor het overige: marihuana.

Hasjolie Dit is niet legaal. De harsachtige stuifmeelsubstantie van de marihuanaplant, een vette, teerachtige substantie. Meestal gerookt na een sigaret of joint ermee te impregneren. Zeer sterk. Pseudo-hasjolie, verontreinigd door grote hoeveelheid teer, wordt soms door verstokte cannabinisten gewonnen bij schoonmaken van de hasjpijp.