Berlusconi vindt zichzelf de allerbeste

Goed, misschien Bill Gates. Maar verder kan niemand in de schaduw staan van Silvio Berlusconi, zo vindt hij zelf. ,,Er is geen politiek personage dat zich met mij kan meten'', zegt hij. ,,Op Europees of mondiaal niveau is er niemand die kan pretenderen zich met mij te meten.''

Berlusconi moest gisteren even zijn hart luchten. Suggereren tegenstanders dat binnen Europa bezwaren bestaan tegen een kabinet onder zijn leiding? ,,Wanneer ik een minister, premier of staatshoofd ontmoet, zijn zij het die moeten proberen beter te zijn dan ik. Ik ben altijd in het voordeel.''

De Italiaanse mediamagnaat en rechtse oppositieleider heeft nooit verhuld dat hij vindt dat hijzelf de beste is. Gezalfd door de Heer, zo omschreef hij zichzelf toen hij eerder zeven maanden premier was, in 1994. Zijn bondgenoten noemt hij regelmatig: mijn apostelen. Vorige maand zei hij in een praatprogramma: ,,Ruikt u dit? Dat is mijn geur van heiligheid'' – en het was maar half voor de grap.

Waar anderen kritiek hebben op zijn belangenverstrengeling als politicus, mediamagnaat en ondernemer, vindt hij dat juist zijn kracht. Niemand ,,heeft een carrière als tycoon achter zich. Geen van de politieke hoofdrolspelers heeft dezelfde geschiedenis: ook een leider van een partij is niet degene die haar heeft opgericht, heeft niet de persoonlijke geschiedenis die ik heb.''

Psychiater Alessandro Meluzzi, een paar jaar geleden nog kandidaat voor Berlusconi's partij Forza Italia, sprak van megalomie en een gevoel van almacht.

Berlusconi's woordvoerder probeerde de ironische commentaren af te dempen. Hij zei dat Berlusconi stoom moest afblazen, omdat zijn linkse tegenstanders roepen dat andere Europese landen hem niet zien zitten – wegens zijn belangenverstrengeling en wegens het electorale akkoord met Umberto Bossi, leider van de Lega Nord, een partij die buitenlandershaat aanwakkert.

,,De helft van de Italianen, en misschien nog wat meer, is er werkelijk van overtuigd dat Silvio Berlusconi de beste van de wereld is'', schreef La Repubblica vanmorgen. ,,Of in ieder geval van de wereld die ze kennen. Dus het land mag blij zijn dat zo'n man aanbiedt om premier te worden.''