Astronauts in halve finale

Amsterdam Astronauts heeft zich gisteren in Istanbul verrassend geplaatst voor de halve finale van de Korac Cup, de Europa Cup 2. De basketballers van coach Ton Boot, die vorige week in Amsterdam met twintig punten verschil (93-73) wonnen van Fenerbahçe, wisten in een Turkse heksenketel de nederlaag tegen de thuisploeg te beperken tot tien punten verschil (79-69).

Astronauts is de eerste Nederlandse ploeg die de halve eindstrijd van een Europees toernooi heeft gehaald sinds EBBC Den Bosch in 1979. Den Bosch, destijds ook onder leiding van Boot, verloor toen in de finale. De Astronauts komen op weg naar de eindstrijd op 21 en 28 maart het Spaanse Unicaja uit Malaga tegen.

Aangemoedigd door vierduizend fanatieke aanhangers ging Fenerbahçe in Istanbul op jacht naar een ruime overwinning om het verschil van twintig punten van vorige week goed te maken. Bij rust was de voorsprong echter slechts vier punten (27-23).

Na de rust kregen de basketballers van Ton Boot het nog even benauwd. Fenerbahçe nam enkele minuten voor tijd een voorsprong van 13 punten. Chris McGuthrie en Joe Spinks, het Amerikaanse duo van Amsterdam, hielden de Astronauts uiteindelijk op de been. McGuthrie werd bij Amsterdam topscorer met 24 punten, Spinks maakte er achttien.