ASML in wachtkamer

Een grote groep leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en van de Senaat heeft de regering gevraagd om 45 dagen uitstel bij de goedkeuring voor overname van het Amerikaanse bedrijf Silicon Valley Group (SVG) door het Nederlandse ASML.

ASML wil het bedrijf overnemen voor 1,6 miljard dollar. Congresleden van zowel Republikeinse als Democratische zijde hebben bezwaar aangetekend omdat ze denken dat hoogwaardige Amerikaanse technologie nu in handen kan komen van vijandige mogendheden. Die tegenstand wordt verder aangewakkerd door lobbyactiviteiten van Ultratech Stepper, een concurrent van SVG die tevens afnemer is van zijn producten.

Silicon Valley Group uit San Jose (Californië) is een marktleider in geavanceerde lithogafische apparatuur die gebruikt wordt bij het maken van halfgeleiders en het maken van lenzen voor satellieten en raketten. Een dochteronderneming van het bedrijf is Tinsley Laboratories, die optische apparatuur maakt voor het leger en de luchtvaart.

Om aan de bezwaren tegemoet te komen zou volgens de critici op z'n minst Tinsley moeten worden verkocht aan een Amerikaans bedrijf. ,,Export van optische technologie ligt altijd gevoelig en daar is de overname van SVG geen uitzondering op'', aldus een medewerker van een industrie-organisatie die anoniem wil blijven