Aegon leidt in de VS na overname

Verzekeraar Aegon neemt voor 1,3 miljard dollar (ruim 1,4 miljard euro) de activiteiten van het Amerikaanse J.C. Penney over op het gebied van rechtstreekse verkoop van leven- en ongevallenverzekeringen.

De overname maakt Aegon de grootste Amerikaanse speler in deze sector, en is de jongste in een lange reeks van Amerikaanse overnames.

Dit heeft Aegon vanmorgen meegedeeld. Het verzekeringsconcern betaalt de overnamesom in contanten, maar zal dit jaar nieuwe aandelen uitgeven ter waarde van 3 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Dat komt neer op 36 miljoen aandelen, waarmee volgens de koers van vanmorgen een kleine 1,3 miljard euro zou kunnen worden opgehaald. Het aandeel Aegon daalde kort na het nieuws met 2 procent op de beurs, maar trok tegen het middaguur weer aan naar een lichte winst van een kwart procent.

J.C. Penney's Direct Marketing Services dat door Aegon wordt gekocht, had over 1999 een omzet van 1,1 miljard dollar, en heeft 12 miljoen klanten, voornamelijk in de Verenigde Staten en Canada. In omzet is het over te nemen bedrijf even groot als Aegons bestaande Special Markets Group in de VS, die ook verzekeringen verkoopt via direct marketing en waar het deel van gaat uitmaken. Aegon betaalt bijna geen goodwill bij de overname, en gaat uit van een rendement op geïnvesteerd vermogen van 11 procent voor het over te nemen bedrijf.

Aegon zei vanmorgen te verwachten dat de overname een positief effect heeft op de winst per aandeel van het concern.

Aegon maakte vanmiddag bekend dat de winst over 2000 uitkomt op 2,07 miljard euro, tegenover 1,57 miljard euro in 1999. Per aandeel nam de winst met 22,6 procent toe tot 1,57 euro. De winststijging per aandeel was iets beneden de verwachting van analisten van 1,58 euro.

Aegons omzet nam toe met 37 procent tot 30,76 miljard euro. De verzekeraar stelt een dividend voor over 2000 van 0,74 euro per aandeel, een stijging van 23 procent. Voor 2001 ziet Aegon de nettowinst stijgen met tussen de tien en vijftien procent, inclusief de overgenomen activiteiten van J.C. Penney.

Het concern haalt naar schatting tweederde van zijn inkomen uit de Amerikaanse markt.