Aanval Duitse oppositie op Fischer weinig succesvol

Heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (de Groenen) in 1975 met molotovcocktails gegooid naar het Spaanse consultaat in Frankfurt? Hoe lang nam Fischer in 1969 deel aan een PLO-conferentie waarbij Arafat opriep zolang te vechten tot de eindoverwinning op Israël was bereikt?

De Duitse oppositie van CDU/CSU ging gisteren tijdens het vragenuurtje in de Berlijnse Bondsdag opnieuw tegen Fischer in de aanval over zijn rebelse verleden. Maar ze kreeg nul op het rekest.

Fischer zelf liet wijselijk verstek gaan en had zijn staatssecretaris Ludger Volmer, eveneens van de Groenen, naar de Rijksdag gestuurd. Dat was maar goed ook. Het niveau van sommige vragen had Fischer zeker tot provocaties verleid, die hem slechts nieuwe moeilijkheden zouden hebben bezorgd. Was Fischer als 21-jarige tijdens de PLO-conferentie in Algiers ,,nog wel bij zijn volle verstand'' geweest en klopte het dat de jonge Fischer zich tijdens de revolutionaire jaren in Frankfurt ,,in leven hield met het stelen van boeken'', vroeg de oppositie.

Bondsdagvoorzitter Anke Fuchs (SPD) liet de eerste vraag niet toe en maande tot zakelijkheid. Op vragen waarop de oppositie werkelijk een antwoord wilde hebben, bleef Volmer het antwoord schuldig. Hij kon ,,niet helemaal uitsluiten'' dat Fischer aan een demonstratie tegen het Spaanse consulaat had deelgenomen. Maar of hij bij de voorbereiding van dezelfde demonstratie was geweest waarbij 45 molotovcocktails waren gegooid? Die vraag ontweek Volmer.

Fischer zelf zal zich hangende een justitieel onderzoek naar een mogelijk valse verklaring die hij in een RAF-proces heeft afgelegd voorlopig niet meer uiten. Zijn eigen loslippigheid over zijn revolutionaire jaren heeft hem in problemen gebracht omdat hij zichzelf in de vele interviews begon tegen te spreken. Maar het dreigement van een parlementaire onderzoekscommissie naar zijn verleden lijkt in het water te vallen wegens gebrek aan materiaal en getuigen. Maar, zei CDU'er Eckart von Klaeden, ,,dat kan snel veranderen''.