Vrouwen in hun echte leven

Even leek het er vorig jaar zomer op dat Net5 in de reeks Big Brother, De Bus en Geboeid opnieuw aan de slag ging met het thema `een-aantal-mensen-opgesloten-in-een-ruimte-live-filmen'. Dat dachten ook de bewoners van de Linnaeusparklaan in Amsterdams-Oost, waar gevreesd werd voor gillende fans en paparazzi toen de zender in hun wijk een onderkomen voor het programma De Meiden van 5 vond.

Net5 koos eieren voor zijn geld, en zocht naar een nieuwe locatie, nu onder strikte geheimhouding. En in plaats van iedere dag semi-live uit te zenden wat er in het huis met de meiden van 5 gebeurde, zoals dat bij Big Brother en De Bus en sinds maandag Starmaker, koos de zender ervoor gedurende vier maanden te filmen en pas daarna uit te zenden. De nieuwe buurt werd ingelicht, en er werd met de bewoners afgesproken dat zij de locatie niet bekend zouden maken. De pers kreeg slechts mondjesmaat iets te horen en kon ook nog geen afleveringen bekijken.

,,Het voordeel was dat de meiden zo hun eigen leven konden leiden. Wanneer ze bekend zouden zijn, en Joop van Tellingen hier bij wijze van spreken met zijn camera op de stoep had gelegen, had dat zijn weerslag op het programma gehad'', zegt eindregisseur Jasper Brusche.

De Meiden van 5 is volgens Brusche niet te vergelijken met Big Brother of De Bus, maar eerder met het van de muziekzender MTV bekende Real World waar Net5 vorig jaar een reeks van heeft uitgezonden. De zes deelneemsters aan De Meiden worden dan ook niet opgesloten, maar blijven overdag werken, gaan naar school en kunnen vrienden uitnodigen. De enige voorwaarde die Net5 stelde was dat de zes zoveel mogelijk thuis zouden slapen en eten.

Dus zullen de kijkers de komende twintig weken schoonheidsspecialiste Francine (26), accountmanager en barkeepster Daphna (23), reisleidster en mannequin Leonie (22), werkzoekende zangeres Marlies (28), cheerleader Appolonia (20) en moeder Devon (26) volgens eindregisseur Brusche in hun meest oorspronkelijke vorm leren kennen.

,,Het was geweldig om te zien hoe zes jonge vrouwen met elkaar omgaan'', zegt Brusche enthousiast. ,,Het zijn heel verschillende types, en in het begin gaat het allemaal prima. Maar dan leren ze elkaar kennen, en merk je bijvoorbeeld dat de een altijd keurig schoonmaakt, de ander niet. Ze delen ook veel: leed, ellende, blijdschap.''

Het programma is vooral bedoeld voor jonge vrouwen, de gewenste doelgroep voor de zender. Brusche: ,,Het is voor de zestienjarigen die willen weten hoe het is om een huis te delen, maar ook voor de 35-jarigen die zelf in zo'n huis hebben gewoond en dus iets herkenbaars zullen terugzien.'' Wat mannen aan het programma hebben? ,,Het is gewoon mooi om te zien.''

De Meiden van 5, Net 5, 21.25-21.55u.

    • Titia Ketelaar