Vol, haha

Nederland vol? Laat me niet lachen, ruimte zat. Er kunnen nog heel wat mensen bij. Als u het vol vindt, ligt dat aan uzelf. U rijdt te veel auto of u woont veel te groot. Vroeger woonden de mensen tenminste nog bij elkaar in huis, nu gaat iedereen alleen hokken. Als u het vol vindt, moet u naar de psychiater, want dat gevoel van volheid heeft niets te maken met bevolkingsgroei maar met uw eigen ziekelijke geest. Dat is de geruststellende boodschap die de staatsomroep ons gisteren namens de autoriteiten wilde brengen over de zestienmiljoenste inwoner.

Nova had een opzet-ooievaar en een archieffilmpje over de dertienmiljoenste inwoner, veel baby's in beeld maar geen immigranten, want immigratie heeft er niets mee te maken. De Utrechtse oud-wethouder A. Rijckenberg drukte de consensus van alle zegslieden uit: volheid ligt niet aan het aantal mensen maar Nederland is niet goed ingericht. Ze wees op een nieuw park middenin de stad Utrecht. ,,Dat is een plek met ruimte waar veel mensen verschillende activiteiten kunnen hebben'', zei ze. Ik viel over dat ,,veel mensen'' en stelde mij een zonnige dag voor met rolschaatsers, joggers en mountainbikers die tegen kinderwagens botsen, terwijl het grasveld onbespeelbaar is omdat het vol hondendrollen ligt. Op elk stil plekje in de Randstad zijn honderd anderen. De Amsterdamse sociaalgeograaf R. van Engelsdorp Gastelaar sprak meewarig over ,,een boel mensen die dat heel erg vinden, die mooi oud landschap zien verdwijnen omdat er woningen worden gebouwd en wegen worden aangelegd en pure natuur overgaat in recreatiegebied en dat is natuurlijk aan de gang''. Van Engelsdorp Gastelaar vond die ergernis een beetje onzin, want ,,wij zijn een stedelijk gebied. Dat willen wij economisch en sociaal''. Maar willen wij dat wel echt? Daar had de televisie een discussie over kunnen beginnen in plaats van lacherig te doen. Het is merkwaardig dat zo'n debat overal mogelijk is behalve in een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Als een onderwerp sterk leeft, mag er juist niet over gediscussieerd worden, want dan wordt het te emotioneel. Van Engelsdorp Gastelaar vond het net als al die andere sussers vanzelfsprekend dat de landbouw uit Nederland verdwijnt maar ik zou die landbouw zelf daar wel eens over willen horen. Ik miste vooraanstaande Nederlandse demografen.

In Algemeen Belang brengt Frans Bromet de volheid wekelijks gedetailleerd in kaart. Nieuwe plannen tegen oude plekken. Een woonwijk die wordt afgebroken voor industrie. Vorige week rondhangjongeren, waar overvolle wijken geen plek voor hebben. Gisteren het geschil over een 35 meter hoge GSM-mast bij Vlagtwedde. Boze bewoners waren net de volheid van Midden-Nederland ontvlucht en nou begon het in Groningen ook weer. Bromet heeft ook eens het lawaai en de hinder in zijn eigen omgeving in kaart gebracht en dan ging het nog slechts om een Noord-Hollands dorpje middenin het weiland.

Volgens een aardige uitzending van Het andere gezicht moet de landbouw juist overal blijven. Het ging over een nieuwe beweging voor lokaal geproduceerd slow food tegen de grote voedselmonopolies in. De vrolijke Italiaanse vice-voorzitter van deze beweging reisde naar een Siciliaanse boomgaard met speciale sinaasappels, proefde een weer tot leven gewekt lokaal rauwmelks kaasje (,,dan roepen de mensen dat ze worden vergiftigd'') en klaagde over de supermarkt-mozzarella. ,,Er liggen twintig verschillende soorten maar ze smaken allemaal hetzelfde, tutti uguali'', mopperde hij. De Europese voedselproductieregels zijn alleen voor grote fabrieken gemaakt, niet voor kleine producenten. In Nederland is er ook zo'n slow food beweging, maar hebben we wel plaats voor de ruimtevretende kleinschalige lokaal georiënteerde landbouw die daar bij hoort of moeten die over-Vinexte boeren naar Frankrijk of Canada uitwijken en voor ons wat kleinschalige boerenkaas apart zetten als expresse-luchtvracht naar het uitdijende Schiphol?

    • Maarten Huygen