Versatel zet mes diep in organisatie

Het telecombedrijf Versatel schrapt dit jaar 300 banen, bijna eenvijfde van het totale werknemersbestand. Met de herstructurering denkt het bedrijf 15 miljoen euro per jaar te kunnen besparen.

Volgens bestuursvoorzitter Raj Raithatha moet de kostenstructuur van Versatel worden veranderd, omdat het bedrijf de start-up fase voorbij is. Om de sanering te financieren heeft Versatel in het eerste kwartaal een voorziening van 7,5 miljoen euro getroffen. Gedwongen ontslagen zijn waarschijnlijk onvermijdelijk.

Versatel maakte vanochtend bekend in de laatste drie maanden van 2000 bijna net zo veel omzet gehaald als in heel 1999, namelijk 58 miljoen euro (128 miljoen gulden). Het nettoverlies in het vierde kwartaal kwam uit op 421 miljoen euro, ruim een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, maar minder dan door analisten werd verwacht. De omzet voor heel 2000 kwam uit op 181 miljoen euro, een toename van 210 procent.

Versatel, dat telecomdiensten levert aan vooral de zakelijk markt, begint de vruchten te plukken van het glasvezelnetwerk waaraan het de laatste twee jaar heeft gebouwd, zo luidde de boodschap van Raithatha. Het verlies voor afschrijvingen, belastingen en rente (EBITDA) bedroeg vorig jaar 158 miljoen euro. Voor het lopende jaar voorspelde de topman een verlies van tussen de 52 en 72 miljoen euro. Het omslagpunt was volgens hem te zien in het vierde kwartaal van vorig jaar. Versatel wil in het eerste kwartaal van 2002 een positief resultaat (voor afschrijving van goodwill, belastingen en rente) laten zien.

Versatel heeft in 2000 voor 900 miljoen euro een beroep gedaan op de financiële markten. Het bedrijf had daardoor per 31 december 1,2 miljard euro in kas. Raithatha verwacht dat de kapitaalmarkt dit jaar minder toegeeflijk is, gezien het huidige negatieve sentiment .

Versatels internetaanbieder Zon voor de consumentenmarkt heeft ruim 1 miljoen gebruikers. Raithatha zei vanochtend dat de internetaanbieder wordt afgesplitst ,,maar alleen als de markt er goed voor staat', aldus de topman.

DOSSIER TELECOM: www.nrc.nl/Economie