Van alles wat voor jongeren

`Voor jonge Marokkanen en zo...' staat op de cover van het nieuwe kwartaalblad aTarik.nl. Er is behoefte aan, zegt uitgever Oscar van Gelderen van Vassalucci. Het is natuurlijk ook erg leuk voor Marokkaanse jongeren, om nou eindelijk `een eigen blad' te hebben. Maar vooralsnog is een beetje de vraag: wát voor blad eigenlijk?

Een 22-jarig Marokkaans meisje schrijft aan `Lieve Najoua' dat ze zo'n vriend heeft die haar aan het lijntje houdt. Wat doet ze toch fout? Cabaretier Najib Amhali zegt dat hij een hekel heeft aan arrogantie, maar dat hij niets kan bedenken dat hij niet kan. De burgemeester van Zaltbommel mag uitleggen hoe geweldig geïnteresseerd ze is in de Marokkaanse gemeenschap. Er zijn foto's van Marokkaanse feestkleding, een stuk over religie en een poeslief interview (`Willen jullie zelf nog iets kwijt?') met de Marokkaanse band El-fi-jarz.

Een herkenbare stijl ontbreekt nog, het is een beetje hybride. Journalistiek, literatuur, filosofie en fictie lopen door elkaar. Hoofdredacteur Khalid Boudou zegt het bijna verontschuldigend: ,,Het is echt een nulnummer.'' Bedoeld om reacties uit te lokken en verder te zoeken naar de juiste vorm.

Het meest hilarische verhaal gaat over Amar Ben Vitaal in het Big Brother-huis. Hij slacht een kip, gaat in hongerstaking en gebruikt zinvol geweld tegen Ruud. Het is een mooie parodie en een goed voorbeeld van de beoogde stijl, zegt Van Gelderen. Snel, niet betuttelend, niet te zwaar, zelfspot. Afgewisseld met goede journalistieke verhalen. Zowel Van Gelderen als hoofdredacteur Boudou noemen Nieuwe Revu als voorbeeld.

We leggen de bladen naast elkaar:

Op de cover. Nieuwe Revu: Anouk met lippenstift, in strak T-shirt. aTarik: Een onscherpe zwart-wit foto van twee meisjes.

Columnist. Nieuwe Revu: Over sport neuzelende Mart Smeets. aTarik: Getalenteerd schrijver Abdelkader Benali.

Rubriek. Nieuwe Revu: Wie denkt... wel dat hij/zij is? aTarik: Brieven aan Lieve Najoua.

Meest komische zin in laatste nummer. Nieuwe Revu: ,,Wij vinden Vanessa de natte droom van elke plastisch chirurg.'' aTarik: ,,De Telegraaf schrijft: Jihad in Big Brother-huis!''

Meteen schrappen. Nieuwe Revu: Hopeloos gefrustreerde nietskunner Jan Rot. aTarik: Vermoeiende verhalen waarin staat dat religie ,,een onuitputtelijke bron in onze zoektocht naar antwoorden'' is.

Wordt gelezen door. Nieuwe Revu: oudere jongeren en jongere ouderen. aTarik: Nog niemand, maar de doelgroep is `Marokkanen tussen de 15 en 35 jaar'.

aTarik.nl. Prijs 6,95 gulden. (www.atarik.nl)

    • Yasha Lange