Vader en broer van vermoord Afghaans meisje in arrest

De politie heeft gisteren in Dordrecht de vader (40) en een broer (17) aangehouden van een vermoord Afghaans meisje van zestien jaar. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het misdrijf.

Het lichaam van het meisje is op 16 februari gevonden in een sloot in Ouderkerk aan den IJssel. Het openbaar ministerie in Den Haag heeft het vermoeden ,,dat onvrede over een relatie het motief voor het misdrijf vormt''.

Dit betekent dat de dood van het meisje een gevolg kan zijn van eerwraak. Voor moslims kan eerwraak een uiterste middel zijn om de namus, de familie-eer te zuiveren als deze naar hun opvatting is geschonden, bijvoorbeeld doordat een ongehuwde dochter een relatie met een jongen heeft. Over de precieze aard en omstandigheden van de relatie van het Afghaanse meisje doet het openbaar ministerie geen mededelingen. Het meisje werd sinds woensdag 14 februari vermist. Twee dagen later is haar lichaam verpakt in een laag plastic door een voorbijgangster gevonden. Over de doodsoorzaak en de omstandigheden van haar vermissing kan het OM nog evenmin iets zeggen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het fenomeen eerwraak voor justitie aan de orde is. Begin dit jaar werden een Koerdische vader en zijn zoon uit Veghel veroordeeld, omdat de jongen onder grote druk van zijn vader 1999 een pistool leegschoot in zijn school De Leijgraaf in Veghel.

Het doelwit was een jongen die eerder een relatie had met de 16jarige dochter van de familie.

Getuige-deskundige C. van Eck verklaarde in deze zaak dat families liefst een minderjarig familielid kiezen om te doden voor eerwraak, omdat een minderjarige een lagere straf krijgt.