TPG bereid deel post te verkopen na eis van EU

TPG is bereid het onderdeel `uitgaande internationale post' van TNT Post Group af te stoten, indien dat de weg plaveit voor goedkeuring door de Europese Commissie van de joint venture die TPG wil met Post Office uit het Verenigd Koningkrijk en Singapore Post. Dat meldt vandaag de Financial Times. Een woordvoerster van TPG wilde vandaag geen commentaar geven zolang het bedrijf nog in gesprek is met de Europese Commissie.

De joint venture van TPG met de twee andere bedrijven richt zich op wereldwijde zakenpost. De Europese Commissie zou bang zijn dat door de joint venture de concurrentie op de Nederlandse markt wordt beperkt. Uitgaande zakenpost is een lucratieve markt, vooral in Nederland, waar grote, in Nederland gevestigde banken rekeningafschriften elektronisch versturen naar bedrijven als TPG, die deze afschriften vervolgens per post bezorgen bij de klanten van deze banken in het buitenland. Sinds november vorig jaar onderzoekt de Europese Commissie de voorgenomen joint venture. TPG zou intussen de Commissie ervan hebben overtuigd dat haar vrees dat ook op de Britse markt de concurrentie van de joint venture te lijden zal hebben, ongegrond is.

Onder TPG valt behalve TNT Post Group ook Koninklijke PTT Post. Het concern, met bijna 9 miljard euro omzet, is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Londen, Frankfurt en New York. Het heeft 116.000 werknemers en is in meer dan 200 landen actief. Hoe groot het onderdeel `uitgaande internationale post' van TNT Post Group is wilde de woordvoerster niet zeggen, omdat het concern geen uitgesplitste cijfers over zijn diverse onderdelen verstrekt.

TPG zou aan de Europese Commissie hebben verteld dat het afstoten van het bewuste onderdeel de joint venture een levensvatbare concurrent zou geven.

Volgens de Financial Times zou van de totale omzet van 450 miljoen euro van de oorspronkelijke geplande joint venture, Delta genaamd, 63 procent van TPG afkomstig zijn. Analisten menen dat het onderdeel dat TPG nu wil afstoten geen substantiële bijdrage aan de joint venture zou hebben geleverd, al bestaat er geen zekerheid over het precieze aandeel. TPG zou de Commissie een lijst van klanten hebben overhandigd die door het bewuste onderdeel van TPG worden bediend en de Commissie hebben verzekerd dat de joint venture na het afstoten van het onderdeel geen contact met deze klanten meer zal zoeken.