Sterke groei Vopak in distributie

Vopak, ontstaan uit een fusie tussen Pakhoed en Van Ommeren, is vorig jaar definitief doorgebroken als marktleider voor chemische distributie. Dat is de voornaamste activiteit van het bedrijf naast tankopslag.

Dankzij de overname van het Engelse bedrijf Elllis & Everard voor 530 miljoen euro is Vopak nu de grootste distributeur van chemische producten in de Verenigde Staten, nummer twee in Europa en heeft het bedrijf op deze gefragmenteerde markt wereldwijd een aandeel van 7 procent. Ellis & Everard was ook de motor achter de winst- en omzetstijging van Vopak het afgelopen jaar. De nettowinst is vorig jaar licht gestegen met ruim 5 procent naar 160,1 miljoen euro (353 miljoen gulden). De omzet groeide steviger met bijna 16 procent naar 4.150,7 miljoen euro (ruim 9 miljard gulden). Uit de vanochtend gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat het grootste deel van de omzetgroei afkomstig was uit de chemische distributie in Noord-Amerika. De marktpositie van Vopak is daar verder verbeterd.

In Europa stelde de chemische distributie teleur door onder meer hogere inkoopprijzen. Het resultaat ging met 26 procent omlaag. Vopak denkt dat deze afdeling dit jaar een 10 procent hoger resultaat laat zien.

Dit jaar gaat alles beter, dankzij de overname van het Britse bedrijf Ellis & Everard. Vopak verwacht een groei van de nettowinst met 8 tot 10 procent, en dat is na de afschrijving van goodwill (18 miljoen euro). Alleen al kostenbesparingen bij Ellis & Everard leveren 17 miljoen euro op.

Het afgelopen jaar is veel tijd besteed aan het integreren van Van Ommeren en Pakhoed tot Vopak. ,,Met de financiële resultaten zijn we echter niet tevreden'', aldus bestuursvoorzitter Ton Spoor. Hogere prijzen, zoals voor transport, konden niet worden doorberekend. Bovendien stelden klanten orders uit, in de hoop dat de prijzen zouden dalen.

Spoor heeft hoge verwachtingen van de onlangs overgenomen distributeur van chemische producten Ellis & Everard. Hij spreekt van een doorbraak voor de groei van de chemische distributie. Voor dit jaar durft de bestuursvoorzitter geen duidelijke prognose te geven. Vopak is sterk afhankelijk van de olieprijs die niet hoger mag stijgen van 30 dollar per barrel (een vat olie van 159 liter). Door de gestegen olieprijs zijn de kosten van bunkers voor de tankvaart en binnenvaart van Vopak sterk gestegen vorig jaar. Ook op de terminals eist de hogere olieprijs haar tol. Om de producten in de tankopslag te verhitten is veel energie nodig. Ook dat kost meer bij een stijgende olieprijs.

Een andere onzekere factor is de VS. Vopak is met betreking tot de winst in 2001 sterk afhankelijk van een zachte landing van de economie in dat land.