Spaanse politie pakt jeugdfiliaal ETA aan

De Spaanse politie heeft gisteren bij invallen op verschillende adressen in Baskenland en Navarra vijftien jongeren aangehouden. Zij worden ervan verdacht leiding te geven aan de terreurgroep Haika die is gelieerd aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

De politie zegt met de aanhoudingen Haika en ETA een gevoelige slag te hebben toegebracht. Zij noemde Haika ,,de couveuse'' van de ETA. ,,Haika is een opleidingsschool voor ETA-leden, het is het broeinest voor de terroristische organisatie'', zei Mariano Rajoy, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, gisteren in een toelichting.

Haikaleden worden verantwoordelijk gehouden voor talrijke brandstichtingen en overvallen die in Baskenland bijna dagelijks voorkomen. Vorig jaar zou Haika meer dan 500 van zulke aanslagen hebben gepleegd, die dikwijls zijn gericht tegen leden van de conservatieve Partido Popular en de (oppositionele) Socialistische Partij. In verband daarmee werden 97 jongeren aangehouden. De ETA zelf claimt de verantwoordelijkheid voor het zwaardere terreurwerk. Na veertien maanden `wapenstilstand' hervatte de organisatie eind 1999 haar terreur. Daarbij zijn sindsdien 26 doden gevallen.

Bij de invallen van gisteren, die onder supervisie stonden van de Madrileense onderzoeksrechter Baltasar Garzón, waren ongeveer driehonderd agenten betrokken. De arrestanten zijn volgens de politie allen tussen de 21 en 25 jaar.

Half mei worden in Baskenland regionale verkiezingen gehouden. De autoriteiten houden er rekening mee dat het (straat)geweld in de regio de komende tijd zal toenemen. Begin dit jaar sloten de politieke partijen een pact ter bestrijding van de ETA-terreur. Sindsdien is een twintigtal ETA-verdachten opgepakt.