Sharon pakt met 26 ministers Palestijnen aan

Met als hoofdopdracht het Palestijnse geweld het hoofd te bieden dat de Israëliërs diepgaand heeft geschokt, neemt de rechtse Likudleider Ariel Sharon vandaag het Israëlische premierschap over van de socialistische voorman Ehud Barak. Sharon heeft met 26 ministers en 12 onderministers een kabinet van recordomvang achter zich.

,,Ik voel het gewicht van de verantwoordelijkheid, speciaal in deze periode'', zei Sharon vanmorgen voor de legerradio. ,,Ik ben er zeker van dat we samen met mijn collega's in de regering zullen weten hoe we het beste antwoord moeten geven op de gevaren waarmee Israël wordt geconfronteerd.'' Tegenover zijn Likudpartij zei hij dat hij zal proberen vrede te sluiten met de Palestijnen. Maar hij herhaalde dat onderhandelingen pas beginnen ,,wanneer rust heerst''.

Ex-generaal Sharon (73) heeft een `regering van nationale eenheid' samengesteld waaraan zeven partijen, van extreem-rechts via ultra-religieus tot centrum-links, deelnemen en dat de steun heeft van ten minste 73 van de 120 parlementariërs. Bovendien kan zijn regering op dit moment rekenen op de stemmen van 18 parlementariërs van Likud-bondgenoten, waaronder de Nationale Religieuze Partij, die buiten het kabinet zijn gebleven omdat ze het niet eens konden worden over de portefeuilles. Maar de verdeeldheid onder de 26 ministers ten aanzien van bijna alle beleidskwesties is zo groot dat het uiteenvallen van de coalitie steeds om de hoek zal staan.

Belangrijke posten in de regering zijn er voor de coryfeeën van de Arbeidspartij – de grootste partij in het parlement – Benjamin Ben Eliezer (Defensie) en Shimon Peres (Buitenlandse Zaken). Ex-generaal Ben Eliezer is een havik, die het met Sharon eens is dat er pas weer over vrede kan worden gepraat nadat de Palestijnen een eind hebben gemaakt aan het geweld. Peres op zijn beurt heeft al gedreigd op te stappen als zijn Akkoord van Oslo met de Palestijnen geweld wordt aangedaan.

De meest verrassende benoeming is die van Dalia Rabin-Pelossof, dochter van premier Yitzhak Rabin die in 1995 om zijn vredespolitiek werd vermoord, als onderminister van Defensie. Rabin-Pelossof (50) was lid van de Centrumpartij (van afgesplitste Likudpolitici), maar vormt nu een eenmansfractie in het parlement onder de naam Nieuwe Weg.

Volgens haar woordvoerder is zij van mening dat Sharon lang niet meer de polariserende politicus van vroeger is, en is zijzelf bovendien bereid concessies te doen ten bate van de onder de huidige omstandigheden noodzakelijke nationale eenheid.

ANALYSE: pagina 5