Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over vrouwen in asielzoekerscentra die zich niet veilig voelen. Er zijn meldingen van verkrachting, aanranding en ongewenste intimiteiten. Verder het eerste deel van een serie over de veiligheid van ons voedsel. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Onder andere over de schrijnende toestanden in psychiatrische inrichtingen in Servië en de crisis in de PvdA. Ook aandacht voor de moeizame privatisering van het spoorwegnet. Ned.1, 20.30-21.03u.

Nova. Ruime aandacht voor de uitlatingen van Willem-Alexander in New York over de monarchie, zorgvuldigheid van journalisten en verwijzingen naar de ingezonden brief van voormalig dictator Videla in de Argentijnse krant La Nacion. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

The money programme. Dansmuziek is hard op weg de grootste afzetmarkt voor de jeugd te worden. Hoe ziet de toekomst er uit voor ondernemingen als Ministry of Sound en Renaissance die erop gespitst zijn wereldwijde leveranciers van plezier te worden. BBC2, 20.30-21.00u.

Vrijwilligers m/v. Eerste aflevering van een serie uitzendingen waarin het vrijwilligerswerk centraal staat. Vanavond onder andere een project in Tuindorp en ervaren mentoren die aan jongeren en volwassenen vaardigheden leren. Ned.3, 20.30-21.23u.

Der Mammut-Mann. Over Friedel Münch die in de jaren '60 naam maakte met het bouwen van een motorfiets rond de motor van een auto. Als `Münch-Mammoet' maakte zijn handgemaakte bouwsel furore onder motorrijders. ARD, 21.45-22.30u.

The human face. Eerste deel van een vierdelige serie met komiek John Cleese over uitdrukkingen van het gezicht. Vanavond o.a. een meisje zonder gelaatsuitdrukking, een lachschool in Bombay en de vraag of onze fascinatie voor de nieuwe media onze vaardigheid om relaties op te bouwen beïnvloedt. BBC1, 22.10-23.00u.

Der Fotograf in der Hölle. Portret van de Spaanse fotograaf Francisco Boix, die de gruwelen van het concentratiekamp Mauthausen vastlegde. ARD, 21.45-22.30u.

Raw blues. Serie over de opleiding van nieuwe recruten van de Londense politie die momenteel hevig onder vuur ligt wegens vermeend racisme, corruptie en incompetentie. Vanavond een cursus zelfverdediging en een fitnesstest. BBC1, 23.40-0.10u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met milieuactivist en oprichter van Greenpeace Paul Watson over zijn strijd tegen de walvisvangst. BBC World, 20.30-21.00u.

De hemelpoort. Dichter, romanschrijver, essayist en Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij gaat in op vragen over proza en poëzie. Ned.3, 21.23-22.00u.

Tussen hemel en aarde. Gesprek met de `rijkste priester' van Amerika Andrew Greeley die meer dan 20 miljoen romans heeft verkocht waarin het vooral gaat over zonde, vergeving en seks. Hij was een van de eersten die het seksueel misbruik door priesters naar buiten bracht. Ned.1, 23.15-23.52u.

Barend & Van Dorp. Onder meer een gesprek met de gepensioneerd ambassadeur bij de Verenigde Naties Peter van Walsum. RTL4, 22.50-23.45u. en herhaling, RTL5, 0.15-1.15u.

MUZIEK

Het geheim van het Nederlandse lied. In het slot van een 13-delige serie over het Nederlandse lied komen onder anderen de schrijvers Lennart Nijgh, Henk Westbroek en Marcel de Groot aan het woord. Ned.1, 21.52-22.21u.

AMUSEMENT & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Galataseray tegen AC Milan in de Champions League. Na deze wedstrijd een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd Sturm Graz tegen Valencia. Ned.2, 20.25-23.45u.

De meiden van 5. Het leven van vijf jonge vrouwen wordt op de voet gevolgd. Zie TV-vooraf. Net5, 21.25-21.55u.

FILM

Indecent Proposal (Adrian Lyne, VS, 1993). Toendertijd veelbesproken maar slap uitgewerkt premisse – miljonair Robert Redford biedt miljoen dollar in ruil voor een nacht met de gelukkig getrouwde Demi Moore - mist alle kansen om moderne relaties onder de loep te nemen. Van de regisseur van 9 Weeks en Lolita. SBS6, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

The Great Outdoors (Howard Deutch, 1988, VS). De slordige plot van deze komedie komt uit de pen van John Hughes: goedmoedige autoverkoper John Candy en zijn gezin brengen een week in een vakantiehuisje door en krijgen ongevraagd gezelschap van bemoeizuchtige zwager Aykroyd, een emotioneel onderontwikkeld, maar succesrijk zakenman. Debuut van Annette Bening (American Beauty). Veronica, 20.30-22.10u., met reclame.

Design for Scandal (Norman Taurog, 1941, VS). Charmante komedie over roddeljournalist Walter Pidgeon die in opdracht van zijn uitgever de rechter Rosalind Russell in diskrediet moet brengen, maar vervolgens als een blok voor haar valt. ARD, 1.20-2.40u. nagesynchroniseerd.

Law and Disorder (Charles Chrichton, 1958, GB). Scherpzinnige Britse komedie met Michael Redgrave als oplichter die de bak indraait, maar dit voor zijn zoon verborgen wil houden. Deze denkt dat hij in China zit, of in WOII vecht, totdat ze elkaar in de rechtszaal ontmoeten. Morgen, ARD, 10.45-12.00u., zwart-wit.

Easy Come, Easy Go (John Rich, 1967, VS). Elvis Presley is een kikvorsman in mechanisch, muzikaal ster-vehikel, waarin The King zelfs in duikerspak onder water zingt. Morgen, SBS6, 13.40-15.20u., met reclame.

. I Am a Fugitive from a Chain Gang (Mervyn LeRoy, 1932, VS). Sociaal bewogen klassieker pleegt hard aan te komen. Paul Muni schittert als een onschuldig tot de chain gang veroordeelde man. Met beroemde finale. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.