Rustige handel op beurs, winst bij Buhrmann

De handel aan de Amsterdamse beurs kwam vanochtend nauwelijks van de grond. Kantoorartikelenleverancier Buhrmann deed goede zaken met een koerswinst van 3,5 procent tot 31,30 euro.

Na twee dagen optimisme begon de AEX direct na opening aan een druilerige ochtend. Van de koerswinsten aan de Amerikaanse Dow Jones en Nasdaq werden Nederlandse beleggers niet warm of koud. Van enige opwinding was vanochtend in het geheel geen sprake aan het Damrak. Het handelsvolume was beperkt en slechts een half dozijn hoofdfondsen eindigde de ochtend met koerswinst.

Alleen van automatiseerder Landis, dat sinds kort is opgenomen in de midkap-index, daalde de koers fors. Voor de tweede opeenvolgende dag leverde het bedrijf meer dan 10 procent in. De daling begon gisterochtend toen Landis tegenvallende jaarcijfers over 2000 naar buiten bracht. Telecombedrijf Versatel presenteerde vanochtend de jaarcijfers met een nettoverlies van 181 miljoen euro. Voor beleggers had het bedrijf weinig verrassingen in petto. Aanvankelijk was sprake van een kleine koerswinst maar dat veranderde, hoewel het verlies beperkt bleef en schommelde tussen 0,6 en 0,9 procent.

Het ontbrak vanochtend aan enige systematiek in de verhouding tussen stijgende en dalende fondsen. Telecom- en technologiefondsen deden het slecht in vergelijking met de afgelopen twee dagen. Toch zagen chipmachinefabrikant ASM Lithography en kabelbedrijf UPC de koers stijgen. Andere tech-fondsen zagen alleen rode cijfers: KPN daalde met ruim 2 procent naar 14,46 euro, KPN Qwest daalde met 3,2 procent naar 23,60 euro en Philips leverde anderhalf procent in.

De koers van TNT Post Groep daalde vanochtend licht met 1,1 procent naar 24,10 euro. Deze daling volgde op het nieuws in de Financial Times dat TPG overweegt zijn divisie TNT International Nederland te verkopen. Dit met als doel toestemming te krijgen van de Europese Commissie een joint venture met British Post Office en Singapore Post aan te gaan voor de afhandeling van internationale post in het bedrijfsleven. De nieuwe onderneming, voorlopig Delta geheten, zou goed zijn voor een omzet van 1 miljard gulden.

De jaarcijfers van voedingsmiddelenfabrikant Numico waren een ,,onduidelijk'' verhaal, volgens een analist. ,,Bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers in januari suggereerden ze nog de markt de baas te zijn. Nu blijkt dat dat niet helemaal klopt.'' Het aandeel Numico verloor 1,3 procent op 42,90 euro.

Logistiek- en distributiebedrijf Vopak kwam vanochtend ook met jaarcijfers. De beurs beloonde het Rotterdamse met een koerswinst van 2,6 procent op 25,65 euro.

Participatiemaatschappij Newconomy kwam nauwelijks van zijn plek met een stijging van 3,3 procent bij een koers van 1,53 De AEX sloot de ochtend af met een koers van 595.4 punten, een verlies van 0,94 procent.