Rien Hagen directeur Filmmuseum

Rien Hagen wordt vrijwel zeker directeur van het Nederlands Filmmuseum. Dat melden doorgaans betrouwbare bronnen rondom het bestuur van het museum.

Bestuursvoorzitter Dig Istha wil de benoeming van Hagen niet bevestigen, maar erkent dat er met één kandidaat wordt gesproken. Istha: ,,De benoeming is een kwestie van dagen.'' Volgens bronnen binnen het Filmmuseum zou het arbeidscontract met Hagen vandaag worden getekend, en zou het personeel vandaag worden ingelicht over de nieuwe directeur.

Rien Hagen (Paramaribo, 1943) is nu directeur van het Haags Filmhuis. De functie van directeur van het in Amsterdam gevestigde Filmmuseum is vacant sinds februari vorig jaar. Directeur Hoos Blotkamp werd toen door het bestuur aan de kant gezet na een conflict over verhuizing van het museum naar Rotterdam, waar het zou opgaan in een nieuw centrum voor beeldcultuur. Het bestuur wilde dat het museum als zelfstandige instelling in Amsterdam bleef, Blotkamp bepleitte samenwerking met fotografie en nieuwe media in Rotterdam. Drie andere kandidaten voor de directeursfunctie zijn recent afgevallen: Melle Daamen, directeur van de Mondriaanstichting, Michael Friend, tot voor kort directeur van het Academy Film Archive in Beverly Hills, en hoogleraar Sonja de Leeuw.

Rien Hagen is sinds 1991 directeur van het Haags Filmhuis, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van Nederlands belangrijkste filmtheaters. Samen met programmeur Leendert de Jong organiseerde hij veel retrospectieven, bijvoorbeeld `500 jaar cinema' over de relatie schilderkunst en film, en haalde hij onder meer Audrey Hepburn en Jeanne Moreau naar Nederland. Hagen maakte zelf documentaires waarin archiefmateriaal met fictie werd vermengd, zoals het met een Gouden Kalf bekroonde New York-Batavia (1987) en Tijd van oorlog (1993). Hagen was ook directeur van het filmproductiebedrijf Meatball.