Paus kijkt naar Kubricks 2001

Stanley Kubricks klassieke sciencefictionfilm 2001: A Space Odyssey (1968) is begin maart tijdens een speciale voorstelling vertoond aan paus Johannes Paulus II. De vertoning was het gevolg van een ongebruikelijke samenwerking tussen de Italiaanse distributeur van de film en de pauselijke burelen en vond plaats in het Palazzo San Carlo, een kapel in Vaticaanstad die al eerder is gebruikt als vertoningsruimte voor films die zich in de speciale aandacht van de paus mochten verheugen. Onder de aanwezigen bevond zich onder meer de Italiaanse filmregisseur Franco Zeffirelli. Een andere film van Kubrick, Lolita (1962), was eerder het slachtoffer van een door katholieke organisaties uitgesproken ban, wegens de vermeende immorele inhoud van de film. 2001: A Space Odyssey sloot in een speciaal gerestaureerde versie in februari het Filmfestival Berlijn af en zal door de Amerikaanse producent en distributeur van de film in diverse Europese landen worden heruitgebracht. Of dat ook in Nederland het geval zal zijn, is volgens een woordvoerster van het Nederlandse filiaal van Warner Bros. nog onbekend.