Ook in Japan scepsis over UMTS

De hoge verwachtingen omtrent mobiel internetten zijn nu voor het eerst ook in Japan, het land dat een voorsprong op de rest van de wereld had genomen, de grond ingeboord, althans gedeeltelijk. J-Phone, de mobiele dochter van Japan Telecom, heeft gisteren de introductie van de derde generatie mobiele telefonie (UMTS) met een half jaar uitgesteld tot juli volgend jaar.

Dat is volgens analisten een tegenslag voor het Britse Vodafone, dat onlangs zijn belang in Japan

Telecom, de moeder van J-Phone, juist heeft vergroot. Door het uitstel is de positie van concurrent NTT Docomo, dat vanaf 1 mei met UMTS in Japan begint en er veruit de marktleider is, aanzienlijk versterkt.

Docomo maakte deze week bekend dat intussen al 20 miljoen abonnees in Japan gebruik maken van zijn i-mode, zijn succesvolle voorloper van de derde generatie mobiele telefonie. Nog dit jaar wil Docomo met i-mode naar Europa komen, gebruikmakend van zijn Europese bruggenhoofd KPN Mobile. Docomo heeft een belang van 15 procent in KPN Mobile, een dochterbedrijf van het Nederlandse KPN. Vervolgens wil Docomo samen met KPN Mobile in Europa UMTS introduceren.

Tegenover de Japan Times van vandaag toonde topman Takeshi Hashino zich niettemin optimistisch dat J-Phone de vertraging op de concurrentie kan goedmaken. Een woordvoerder van Docomo verklaarde dat Docomo geen technische problemen heeft, dan ook niet aan uitstel denkt en gewoon vasthoudt aan de datum 1 mei.