Nederlandse films trekken volle zalen

De Nederlandse speelfilm Costa! van Johan Nijenhuis, die vorige week in première ging, heeft de grens van 100.000 bezoekers al gepasseerd. De film behaalde zaterdag en zondag al het beste openingsweekeinde ooit voor een Nederlandse speelfilm. Costa! bezet in de wekelijkse toptien van bioscoopbezoek de derde plaats. Nijenhuis' debuut over de belevenissen van jongeren die in een disco werken aan de Spaanse kust, is met een groot marketingspektakel gelanceerd. De film, waarin de hoofdrollen worden gespeeld door soapsterren Katja Schuurman, Georgina Verbaan en Daan Schuurmans, bracht tot nu toe ruim 1,4 miljoen gulden op. Hij draait in 82 bioscopen. Ik ook van jou, die in 41 zalen te zien is, doet het eveneens goed. De verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart door Ruud van Hemert trok in drie weken 30.000 bezoekers en bracht ruim 350.000 gulden op. Als gevolg van de belangstelling zijn negen extra kopieën van Ik ook van jou in omloop gebracht. De verkoop van het boek is volgens de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek en boekhandels explosief gestegen. Exacte verkoopcijfers worden door de uitgever nog niet bekendgemaakt.