NAVO zint op hulp van Belgrado tegen rebellen

De NAVO overweegt Joegoslavische troepen in te schakelen langs de grens met Macedonië om zo aanvallen van etnisch-Albanese rebellen in te dammen. Als de NAVO hiertoe besluit, worden Joegoslavische troepen toegelaten tot de omstreden bufferzone tussen Kosovo en Servië.

NAVO-chef Lord George Robertson zei gisteren in New York na een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, te hopen dat hierover deze week nog een beslissing genomen wordt. Vandaag bespreken de NAVO-ambassadeurs het plan. Volgens NAVO-bronnen gaat het om een geleidelijke openstelling van de bufferzone voor Joegoslavische troepen, die op 20 maart zou moeten ingaan.

De bufferzone is 300 kilometer lang en loopt langs de Kosovaars-Servische grens en eindigt in het zuiden op een zogenoemd drielandenpunt, waar Macedonië, Kosovo en Servië elkaar raken. In die zone roeren zich etnisch-Albanese rebellen. Vanochtend hebben soldaten van de NAVO-vredesmacht in Kosovo (KFOR) langs de grens met Macedonië twee mannen, wier identiteit onbekend is, geraakt tijdens een schietpartij.

Robertson wil de Joegoslavische troepen toelaten tot het uiterste zuiden van de huidige bufferzone. ,,We onderzoeken nauwgezet de mogelijkheid om Joegoslavische troepen toe te laten langs de grens met Macedonië'', zei hij gisteren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei: ,,We onderzoeken hoe we de ground safety zone mettertijd kunnen overdragen aan de Joegoslavische autoriteiten. Niet in één keer, maar misschien door te beginnen met het moeilijkste gebied in het zuiden.''

De Joegoslavische troepen moeten de Macedonische regering helpen tegen de Albanese rebellen, aldus Robertson. In het noorden van Macedonië en in het zuiden van Servië houden twee Albanese guerrillagroepen diverse dorpen bezet. Internationale waarnemers geloven dat beide groepen met elkaar zijn verbonden. Ze zouden uit Kosovo worden bevoorraad.

De Joegoslavische regering heeft het voornemen van de NAVO verwelkomd. ,,Dit is de eerste stap op weg naar de afschaffing van de bufferzone'', aldus de Joegoslavische minister van Binnenlandse Zaken, Zoran Zivkovic. Op zijn beurt zegt de Servische vice-premier Nebojša Covic te verwachten binnen enkele dagen een bestand te kunnen ondertekenen met de Albanese rebellen in Zuid-Servië. De NAVO stelde de bufferzone in na de luchtoorlog om Kosovo. Alleen licht bewapende Servische agenten mogen in de zone komen. Maar Albanese guerrillastrijders gebruiken de zone als uitvalsbasis.